Добричлия се класира за световното първенство по канадска борба

Републиканската титла му осигури класиране за световното и европейското първенство през тази година. Заради липса на средства обаче той пропусна шампионата на континента. До края на седмицата трябва да внесе таксата си за участие на световното първенство.

Добричлия се класира за световното първенство по канадска борба




На проведеното през март в Созопол републиканско първенство на България по канадска борба добричлията Захари Стоянов спечели първо място на дясна ръка в категория 75 - 90 кг при състезателите с увреждания.

Той се завърна към спорта след 4-годишно прекъсване, заради контузия, получена по време на турнир. В периода 2007 - 2010 година той печели над 30 медала от национални състезания, 8 от тях - златни. Тези класирания му осигуряват квоти за големите международни надпревари. Захари Стоянов участва на световните първенства по канадска борба през 2007 и 2009 година, като още в дебютната си година в спорта се класира на престижното шесто място. Най-голямия си успех постига на Европейското първенство по канадска борба през 2009 година - трето място и бронзов медал.

Републиканската титла на България за 2014 година даде на Захари Стоянов квоти за европейското и световното първенство. Заради липса на средства - 3000 лева, той не участва на шампионата на континента, проведен през май в Баку, Азербайджан.

За да участва на Световното първенство по канадска борба за хора с увреждания в началото на октомври в Полша, ще са му необходими 1500 лева. Въпреки че ще представя България, участието му не се финансира от федерацията, която не разполага с подобен ресурс. Захари сам събира необходимите му средства, като разчита много и на помощта на бизнеса в Добрич. Желаещите да подкрепят спортиста могат да се свържат с него на телефон 0885 233 135.

Банковата сметка, по която може да се подпомогне участието му на световното е:
Захари Стоянов
FIBANK Първа инвестиционна банка
IBAN: BG56 FINV 9150 10 BGNOWCPQ
BIC: FINVBGSF

Част от средствата са необходими спешно, тъй като крайният срок за регистрация и внясяне на таксата за участие е до края на тази седмица.

Захари Стоянов е амбициран да се представи успешно на световното и да се нареди сред най-добрите. За целта той води много професионална подготовка, която съчетава с работата си на охранител към ФСБ. През ден той тренира във фитнес зала "Станго пост". Захари изказва своята благодарност към собственика й Петър, който е осигурил специализирани уреди за тренировки по канадска борба. Подготовката на Захари е специално насочена към световното първенство. Преди него той ще участва на турнир в Кърджали през август. За него това състезание ще бъде генерална репетиция за световното първенство.