Нито стотинка за Добрич от отпуснатите 28 милиона за справяне с бедствия

Оказва се, че парите не са предвидени за наводнените Добрич и Варна, а ще се разпределят между десетки общини от цялата страна.

Нито стотинка за Добрич от отпуснатите 28 милиона за справяне с бедствия

През миналата седмица правителството одобри допълнителни разходи в размер на 28 308 315 лв. за изпълнение на дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Целевите разходи са предложени от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и ще бъдат осигурени за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи. Средствата са за извършване на превантивни дейности, разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при бедствия, неотложно възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти и за възстановяване на жилищни сгради на пострадали от бедствия физически лица, се казва в решението на Министерски съвет.



От постановлението обаче става ясно, че за Добрич - най-засегнатия от потопа град, няма предвидени средства.

Финансиране в областта получава единствено Община Крушари - 616 690 лева за почистване и укрепване на дерето в село Северняк. Две министерства също ще получат финансиране за дейности в региона. На Министерство на вътрешните работи се отпускат 11 485 лева за разходи на ОУПБЗН - Благоевград, Кюстендил, Силистра и Добрич за овладяване на извънредни ситуации в периода ноември 2013 г. - март 2014 г.  Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията пък ще получи 6 180 лева за аварийно-възстановителни дейности за разчистване на железния път от снежни преспи и възстановяване на движението в междугарието Добрич – Кардам.