Създаването на Национален парк „Българско Черноморие” ще се обсъжда в Добрич

На 20 юни от 11 часа в зала „Европа“ на областна администрация ще се проведе обществено обсъждане на предложение за обхвата и границите на Национален парк „Българско Черноморие“.

Създаването на Национален парк „Българско Черноморие” ще се обсъжда в Добрич

Териториите с висока природозащитна стойност в нашата област, които ще попаднат в границите на парка са резерватите Калиакра и Балтата, защитените местности Дуранкулашко езеро, Шабленско езеро, Яйлата.  Като защитени зони от Натура 2000 за опазване на дивите птици, освен Дурнкулашкото езеро и Шабленски езерен комплекс, са обявени още Белите скали, Балчик и Батова. В националната екологична мрежа за опазване на природните местообитания попадат отново  езеро Дуранкулак, езеро Шабла – Езерец, комплекс Калиакра и долината на река Батова.



Документацията за обявяване на  НП “Българско Черноморие” се изготвя в изпълнение на решение на Народното Събрание от 11 юли 2013 г. и Закона за защитените територии. С нея можете да се запознаете тук.

Една от основните функции на бъдещия парк е да осигури опазване на природните ресурси, непротиворечащо на опазването на природната среда. Това ще даде възможност при изготвянето на план за управление, да бъдат регламентирани услугите и ползванията в парка, така че да не се превишава прага на използваемост на ресурсите. Като резултат се очаква да бъде постигнато ограничаване на урбанизацията, замърсяването и презастрояването на крайбрежните територии. То ще допринесе за съхранение и развитие на малкото останали естествени екосистеми с уникални местообитания на редки и защитени видове растения и животни, се казва в доклада на специалистите, изготвили документацията.

Община Шабла стартира дискусия по темата на сайта си в началото на седмицата. Оттам изразяват недоволство, че „публичното обсъждане“ ще се състои в областните центрове. Колко от хората живеещи в обхвата на бъдещия парк ще могат да кажат мнението си?  Не предрешава ли този подход окончателното обявяване на парка с всички ограничения, по отношение на строителството, лова и риболова описани от експертите, изготвили доклада?, питат оттам.

Първото такова обсъждане, предвидено за вчера в Бургас, не се състоя, заради протест на собственици на земи, които изгониха експертите от МОСВ, отишли да обяснят идеята на създаването на НП "Българско Черноморие".