Добър вятър край Балчик за регатата "Посейдон-Калиакрия къп"

След тежък безветрен офшорен етап от Ефорие Норд до Балчик в петък "Посейдон-Калиакрия къп" предложи атрактивно и интересно състезание в съботните гонки край Балчик.

Добър вятър край Балчик за регатата "Посейдон-Калиакрия къп"

Международната надпревара, която за първи път обединява българската регата "Калиакрия къп" и румънската "Посейдон", се провежда между 12 и 15 юни в български и румънски води.

Слабият вятър в петък изключително затрудни ветроходците и голяма част от екипажите успяха да акостират на марина Балчик едва в малките часове на нощта и сутринта. Това обаче само отложи старта на първите гонки в български води за 12.00 ч. на 14 юни.

С началото на българския етап на регатата в Балчик към участващите лодки се присъединиха още 20 лодки, като по този начин общият брой на участващите екипажи е повече от 60. В състезанието бяха добавени и още три класа - IRC1, IRC2 и Conrad 25R.

В събота участие в регата взе и специалният гост-състезател на събитието плувецът Петър Стойчев, който се присъедини към екипажа на яхта Petra-Kaliakria Racing. Световният шампион по плувен маратон сподели, че това е първото му ветроходно състезание и е щастлив от възможността да научи повече за този спорт.

Други много специални участници в регатата в българския етап на състезанието са и младите ветроходци от школата на морски клуб "Балчик", които всяка година имат възможност да се присъединят към екипажите на лодките и да придобият реален опит в голяма ветроходно състезание.

"Всички обичаме да плаваме и това ни доставя голямо лично удоволствие. Истинската цел обаче на тази регата е да популяризираме ветроходството и сред широката общественост, да провокираме интереса и да запалим младите за него", коментира Ангел Лингорски, един от главните организатори на регатата от българска страна.

Той допълни също, че съвместното провеждане на регатата е много добра възможност за българските ветроходци да обменят опит със своите румънски колеги и да развият своите умения в много по-конкурентно състезание.


Източник: Дневник