Добрич е домакин на международен семинар по проект "IMAGINE – ниско енергийни градове"

На 11 и 12 юни в Добрич ще пристигнат представители на местни власти от 7 държави за участие в международния семинар по проект IMAGINE. Над 40 експерти в областта на енергийната ефективност от Франция, Великобритания, Италия, Германия, Румъния, Дания, Германия и България ще дискутират по проблемите за постигане на енергийна зависимост на градовете и регионите и за значението на почти нулево – енергийните сгради в този процес.

Добрич е домакин на международен семинар по проект "IMAGINE – ниско енергийни градове"

От българска страна във форума ще участват д-р арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, кметовете на Добрич и Габрово Детелина Николова и Таня Христова, изпълнителните директори на Агенцията за устойчиво енергийно развитие - Ивайло Алексиев, на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници - Димитър Дуков и на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия - Калинка Накова. Събитието е фокусирано върху усилията за увеличаване на енергийната независимост на градовете и регионите. В този процес, почти нулево-енергийните сгради са най-мощните и най-достъпни средства за постигане на реални енергийни спестявания, а преодоляването на недоверието и предразсъдъците относно финансово "недостъпните" решения е основна задача на днешния ден. Участващите градове ще обменят опит и идеи за това как те биха могли да скъсят пътя към своята енергийна независимост и за ролята на публичните власти в тези усилия.



Преди семинара, на 10 юни, Мрежата на асоциации на местни власти в Югоизточна Европа (НАЛАС) ще организира среща на своята Работна група за енергийна ефективност. Като част от Системата за знания, НАЛАС управлява 6 работни групи, всяка от която има за фокус важни компетенции на местната власт. Работните групи на НАЛАС се състоят от експерти на местната власт от 12 страни от Югоизточна Европа, които дискутират актуални въпроси в целевите тематични области, обменят опит и най-добри практики, предлагат иновативни решения и идеи за регионални инициативи и проекти. На срещата на Работната група за енергийна ефективност ще се дискутират текущи дейности в областта на енергийната ефективност в Югоизточна Европа, както и Наръчник за общински финанси за енергийна ефективност, който беше изготвен от НАЛАС и Световната Банка; ще бъдат обсъдени и възможностите за развитие на проектни идеи и кандидатстване за европейско финансиране с използване на мрежовия принцип. Членовете на работната група ще споделят опит относно инициативи на асоциациите на местни власти и успешни общински проекти за енергийна ефективност. Сред срещата си, членовете на Работната група за енергийна ефективност на НАЛАС ще участват активно в семинарa по проект IMAGINE “По пътя към почти нулево-енергийни градове”.

Проект „IMAGINE /Да си представим/ - ниско енергийни градове“ се изпълнява от Община Добрич в партньорство с Енерджи Ситис (Европейската асоциация на енергийните градове, местните власти от Лил (Франция), Милтън Кийнс (Великобритания), Модена (Италия), Мюнхен (Германия), Бистрица (Румъния), Фигуерес (Испания), Одензе (Дания), както и Хамбургския университета (Германия). Проектът на стойност  47 979,97 Евро е финасниран по Оперативна програма за междурегионално сътрудничество INTERREG IVC, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и цели разработване на местна Стратегия за устойчиво енергийно развитие, в съответствие с Европейските енергийни цели 20/20/20 и ще се осъществява изпълнението на задълженията по Споразумението на Кметовете.