Радиация 127 пъти над нормата в океана край Фукушима

В океанската вода край японската електроцентрала "Фукушима" е установено радиационно замърсяване 127 пъти над допустимите нива.

Радиация 127 пъти над нормата в океана край Фукушима
Директорът на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано, цитиран от ВВС, предупреди, че ситуацията в АЕЦ «Фукушима-1» продължава да е сериозна.

От ТЕРСО обявиха, че работата по възстановяването на електрозахранването в реактори 1, 2 и 3 в японската електроцентрала «Фукушима-1» ще продължи. Тази сутрин е бил включен и реактор 4.

Технически специалисти и пожарникари работят денонощно за предотвратяване на по-тежки повреди в централата.

В океанската вода в района на Фукушима бяха установени завишени нива на радиоактивен йод и цезий. Те са съответно 127 и 25 пъти над допустимото.

По данни на японската Агенция за ядрена безопасност в девет от общо 47-те префектури на Япония съдържанието на радиоактивен йод и цезий в околната среда леко надхвърля допустимите норми.

Броят на загиналите и изчезналите след земетресението и вълните цунами в Япония вече достигна 21 911 души, съобщи японската полиция, цитирана от агенция «Киодо».

Броят на загиналите с установена самоличност са 8 649 души, а хората, за които семействата им са съобщили, че са изчезнали, са 13 262.

Световната банка обяви, че Япония ще се нуждае от пет години, за да се възстанови от опустошителното земетресение и вълните цунами, които са причинили щети за 235 милиарда долара.

В най-новия си доклад за икономиките в Източна Азия и Тихоокеанския регион банката окачестви като безпрецедентни щетите върху жилищата и инфраструктурата на Япония.

Световната банка прогнозира, че катастрофалното земетресение ще причини спад в икономическия растеж на страната с 0,5 пункта тази година.