Днес е Денят на детето

Международният ден на детето се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария).

Днес е Денят на детето

В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

1 юни като Международен ден на децата се отбелязва в редица държави: Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам (празнува се и при пълнолуние на осмия лунарен месец през Фестивала на пролетта), Гвинея-Бисау, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде, Казахстан, Камбоджа, Киргистан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Корея (до 1945 г. - 1 май), Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Танзания, Туркменистан, Узбекистан, Уругвай, Хърватска, Черна гора, Чехия.



Множество творчески ателиета, игри и забавления ще има за добричките деца днес. Програмата на "Добрич - жива шевица от таланти" можете да си припомните тук, като от общината съобщават, че при дъждовно време фестивалът ще се състои в Центъра за работа с деца в Младежкия дом от 10 часа.

На две безплатни представления със сладолед канят актьорите от Куклен театър "Дора Габе". Вижте още тук.

Забавен ден със семейството пък организира в парка фондация "Лумос" - припомнете си за тази инициатива тук.