Окръжен съд отхвърли искане за арест на заловен при кражба на бензин

Окръжен съд – Добрич потвърди определението, с което Районен съд – Добрич, е оставил без уважение искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо 22-годишният Найден Й. Н. от Добрич.

Окръжен съд отхвърли искане за арест на заловен при кражба на бензин
Той е привлечен да отговаря за това, че на 29 срещу 30 юли 2010 г. в гр. Добрич, при условията на продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив, чрез използване на маркуч и бутилка, след предварителен сговор с още две лица, са отнели 5 литра бензин от владението на добричлия без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят и са извършили опит да отнемат бензин от други двама добричлии.

Найден има основно образование, не е женен, безработен е, осъждан.

Районна прокуратура – Добрич, обжалва пред въззивния съд отказа на Районен съд – Добрич, с мотив, че младежът е привлечен да отговаря за тежко умишлено престъпление. Той и съучастниците му били задържани на местопрестъплението с веществени доказателства. Миналите му осъждания обосновават опасността той да се укрие или да извърши друго деяние.

В съдебната зала Окръжна прокуратура – Добрич, подкрепи протеста.

Адвокатът на подсъдимия пледира днес, въззивният съд да остави в сила определението на Районен съд – Добрич, тъй като Найден Н.. обещава да се явява пред органите на реда и няма намерение да се укрива или извърши друго деяние.

Окръжен съд – Добрич, съобразявайки се с оплакванията в протеста, изразените становища на страните и мотивите в атакувания първоинстанционен акт, прие за установено, че тримата обвиняеми са заловени при извършване на кражбата на бензин от лека кола на 30.07.2010 г. С протокол за доброволно предаване същия ден, единият от обвиняемите е предал торбичка с маркуч и пластмасово шише. На 16.08.2010 г. началникът на Първо РУ на ОД на МВР – Добрич е съобщил с писмо до прокуратурата за извършеното престъпление. Районна прокуратура – Добрич, обаче е съставила постановление за образуване на досъдебно производство на 14.09.2010 г. Досъдебното производство е било удължавано три пъти с разрешение на Районна прокуратура – Добрич от 04.11.2010 г. и 10.01.2011 г. Районна прокуратура – Добрич, и на Окръжна прокуратура – Добрич от 07.03.2011 г. Според последното разпореждане досъдебното производство трябва да приключи на 16.04.2011 г.

На 14.03.2011 г. разследващият полицай е привлякъл Найден Н. като обвиняем и му е наложил полицейско задържане за 24 часа. Районна прокуратура – Добрич, веднага е внесла пред Районен съд – Добрич, искане за ареста му, което е било отказано.

Окръжен съд – Добрич, констатира, че на районния прокурор е бил необходим един месец, за да образува досъдебното производство. В делото не са представени исканията на разследващите органи за удължаване на производството. От трите разпореждания на Районна и Окръжна прокуратура – Добрич, не става ясно, защо прокурорите приемат, че делото е от фактическа и правна сложност и в какво се изразява тя, за да удължават три пъти срока на разследването.

Съобразявайки се с фактите по досъдебното производство Окръжен съд – Добрич, приема, че формално са спазени изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, но при преценката, дали да се вземе най-тежката мярка за неотклонение, трябва да се вземе предвид доколко и в каква степен разследващите органи и наблюдаващият прокурор са извършили необходимите по Наказателно-процесуалния кодекс действия за разкриване на престъплението в разумен срок.

Окръжен съд – Добрич, приема, че този срок не е спазен, още повече, че тримата обвиняеми са заловени при осъществяване на деянието. По тази причина, дори да са налице формално условията за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража, Окръжен съд – Добрич, намира, че тя трябва да се откаже.

Определението на Окръжен съд – Добрич, не подлежи на обжалване и протест.