230 безработни ще пазят селата от престъпници в добричко

На работна среща в областна управа днес се обсъдиха предстоящи действия по Национална програма „Сигурност“

230 безработни ще пазят селата от престъпници в добричко

Квотата на работните места за област Добрич е 230 лица.  



На регионално ниво Програмата ще се осъществява в партньорство между Областна администрация, ОДМВР и Дирекция „Бюро по труда” – Добрич. Реализацията на Програмата от една страна ще осигури работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга – ще допринесе за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в най-малките и отдалечени населени места.

Безработните ще бъдат наети на работа за 8 месеца, а възнаграждението им е 340 лева на месец. Длъжността, която ще заемат е „Пазач – сътрудник по опазване на обществен ред“ и са разпределени в населените места с високо ниво на битовата престъпност, в които няма постоянно полицейско присъствие. Очакванията са в средата на месец юни Програмата да стартира на територията на област Добрич.

Националната програма „Сигурност“ е утвърдена със заповед на министъра на труда и социалната политика.  Общо през 2014 г. по Програмата ще се разкрият 5 000 работни места в страната, на които ще бъдат наети безработни лица, регистрирани в бюрата по труда.