КНСБ - Добрич договори по-добри условия за работещите в бюджетната сфера

Област Добрич е една от малко в страната, в която ежегодно КНСБ договаря с кметовете на общини колективен трудов договор за всички работещи в бюджетната сфера.

КНСБ - Добрич договори по-добри условия за работещите в бюджетната сфера

За 2014 година колективен трудов договор е подписан в общините Добрич - град, Крушари, Балчик, Генерал Тошево и Шабла, съобщи Гинка Василева - председател на КНСБ - Добрич. До края на този месец ще бъде сключен и в Каварна. Няма практика такъв договор да се сключва в общините Добричка и Тервел.



2174 са работещите в бюджетната сфера в областта на места, в които има синдикална организация, като 1709 от тях са членове на КНСБ.

В Добрич, Крушари, Генерал Тошево и Шабла средно с 10% се увеличават възнагражденията на работещите в областта на ученическо и детско здравеопазване - в детски ясли, млечни кухни, детски градини и училища. Средната брутна работна заплата в детските ясли в град Добрич от тази година вече е 561.04 лева, посочи за пример председатялт на КНСБ за областта Гинка Василева. Между 7 и 9% е ръстът на заплатите в социалните заведения. В Дневен център за деца с увреждание те са били увеличени с 20% през миналата година и с още 8% през тази и средният им размер достига 593.87 лева. С 5% са вдигнати доходите на служителите на регионалната библиотека и историческия музей в град Добрич. През 2014 година с по 10% са увеличени заплатите в общинските администрации в Шабла и Генерал Тошево.

Средната заплата в Домашен социален патронаж - Добрич е останала 454 лева, но е възможно увеличение през второто шестмесечие на годината, след като се види изпълнението на общинския бюджет за първото шестмесечие. 44 са работещите там и те са много натоварени - обслужват ежедневно 400 адреса и социалната трапезария, в която се хранят 100 човека, коментира Гинка Василева.

Във всички общини е договорено през тази година нощният труд да се заплаща не по 25 ст. на час, а по 60. Бонусът за извънредния труд и в празничните дни пък от 100% се увеличава на 120%. Вътрешното заместване - когато служителят освен своята работа, поема и част от тази на отсъстващ колега, ще носи 60% от заплатата на замествания в детските градини и 50% във всички останали дейности.

За работно облекло навсякъде от КНСБ са поискани по 340 лева - съобразно размера на минималната работна заплата. В крайна сметка са договорени 360 в Крушари, 340 в Генерал Тошево и Шабла, 310 в Добрич и 250 в Балчик.

През последните години от КНСБ - Добрич не изискват увеличаване на отпуските, тъй като ги намират за достатъчни.