Борисов, Цветанов и Кунева - най-одобрявани за президент

На 30,7 % е намалял делът на българските граждани, които подкрепят управляващата партия ГЕРБ. Това сочи проучване на НЦИОМ.

Снимка: БГНЕС

Борисов, Цветанов и Кунева - най-одобрявани за президент
Според анкетираните в проучването БСП се подкрепя от 15,5%, ДПС от 6,3%, "Атака" от 4,5%, а РЗС между 0,6 до 1% от гражданите.

Със 7 % е нараснал делът на хората, които не подкрепят нито една политическа партия.

Регистрира се спад на подкрепата за управляващите от хората между 40 и 49 години. Запазва се подкрепата за управляващите сред високообразованите хора, както и сред хората със среден и по-висок жизнен стандарт.

От 40 на 29 % намаляват гражданите спрямо края на 2009-та година, които посочват, че ГЕРБ е партията, която изразява интересите им.

Също изследването сочи, че премиерът Бойко Борисов е подкрепян за президент от 44,7%, Цветан Цветанов от 32,7 %, а бившият еврокомисар Меглена Кунева от 31,7 %.

19,3 % изразяват подкрепа за Сергей Станишев, 14,4 % за Волен Сидеров, а Ивайло Калфин и Надежда Нейнски съответно от 11 и 10 % от анкетираните.

Също така според 58 % от хората, участвали в изследването, в момента няма партия, която може да управлява по-добре от ГЕРБ. Така смятат млади хора и на средна възраст, с високи доходи. Според 10 % БСП е алтернатива на управляващите.

Ако изборите бяха сега, 31 % биха гласували за съвършено нова партия.