Ремонтират 4 храма в община Генерал Тошево

Удовлетворено е искането на Община Генерал Тошево за финансова помощ на четири храма.

Ремонтират 4 храма в община Генерал Тошево

В началото на годината Община Генерал Тошево отправи искане до дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет за финансова помощ на четири молитвени храма на територията на общината. С оглед на посочените в писмото благоустройствени нужди и социалната роля на храмовете в селата, при разпределение на държавната субсидия за вероизповеданията е взето решение два църковни храма и две джамии да получат по 5 000 лв. Това са църквите „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Житен и „Св. Пророк Илия” в с. Малина, както и джамиите в с. Йовково и с. Къпиново. Целевите субсидии трябва да бъдат изразходвани и отчетени от съответните настоятелства до 15 декември тази година. С общата сума от 20 хил.лв ще бъдат обезпечени належащи ремонти по религиозните здания. Също така, ще бъдат извършени технически мероприятия по консервиране на съхраняваните в тях религиозно-обредни артефакти.




След като с решение на Общински съвет Генерал Тошево се разреши отдаване място за строеж на храм „Св. Пророк Илия”, средствата, предвидени за него, ще бъдат изцяло вложени в изграждането му. На 2 юни ще бъде направена и първата копка на храма.

През изминалата година в община Генерал Тошево бяха осветени две нови църкви – „Св. Еразъм Охридски” в с. Василево и „Св.Апостоли Петър и Павел” в с. Люляково. В ход са и дейностите по даване разрешение за строеж и проектиране на параклиси в с. Росица и с. Писарово.