В Добричко най-често кръщават децата Рая и Виктория, Мартин и Георги

Имена от турските сериали изместват традиционни като Албена и Мария.

В Добричко най-често кръщават децата Рая и Виктория, Мартин и Георги

През 2013 година са използвани 644 различни имена за родените 1 614 деца в област Добрич. 9 от тях имат двойни имена. В град Добрич са проплакали 46.7% от всички родени в областта през миналата година. Близнаците, родени през 2013 г. в Добричко, са 34.



Най-много са момичетата с имена Рая и Виктория - съответно 12 и 11, следват Габриела, Симона и Дария - по 9, Никол и Александра - по 8. Често срещани са също Мелек, Ванеса, Грациела, Сияна и Надежда.

Много популярното в близкото минало женско име Мария е дадено само на 5 момиченца.

При момчетата най-разпространеното име е Мартин – 21 от всички момчета. На второ място е Георги - 20 пъти. Следват Димитър – 15 и Александър и Даниел - по 13 момчета. С имената Иван, Стефан, Красимир и Кристиян са именувани по 10 момчетата. Често срещани са Мерт, Денис, Мехмед, Борис, Виктор и Преслав.

Традиционните имена все по-често се изместват от нови, взаимствани от любимите герои и артисти, участвали в телевизионните сериали - Еда и Харун, Ферия и Емир, Берен, Едже, Айча, Гюлсюм, Дайгу и Каан. Името на Йовковата Албена, така характерно за Добруджа, не е направило впечатление с благозвучието си през 2013 г. на никого.

Най-краткото име на новородено е Ая, а най-често имената започват с буква Д.

От родените през 2013 г. Гергьовден ще празнуват 49 деца с имена Георги, Гергана, Галя, Галин, Галина, Ганка, Гинка и Галена.