Дамско жури на кино феста в Балчик

Линда Олшевски, селекционер на Американската Филмовата Академия, присъждаща наградата Оскар, ще бъде част от съдийския екип на Фестивала за късометражно кино в Балчик. Изцяло дамско жури – това е една от изненадите на феста тази година. В него ще влязат утвърдени представители на киноиндустрията, за която сме свикнали да мислим в мъжки род.

Дамско жури на кино феста в Балчик

Името на Линда Олшевски е свързано както със създаването на филмова продукция, така и със селектирането на заглавия за големите кинофестивали в света. Освен че е селекционер в трите категории за късометражно кино на Американската Филмовата Академия, тя пресява международните филми за фестивала Сънданс и е старши програматор на феста за късометражно кино в Палм Спрингс. Линда Олшевски участва в създаването на „Принцът на Египет“, „Шрек”, „Пътят към Елдорадо”. Дамата е и един от директорите на Шортс Интернешънъл - най-голямата компания, продуцираща и дистрибутираща къси филми.


 

„Все повече от истински интересните творци в „мъжкия“ свят на киноиндустрията са дами и затова решихме тази година журито да е изцяло дамско. Линда Олшевски е първото от ред заслужили международни и български имена, които ще оценяват състезаващите се филми в Балчик от 18 до 25 юни тази година. Радваме се, че прие поканата ни. Това признава позициите ни сред престижните международни кино събития. Предстоят още интересни изненади в списъка на журито и сред гостите на фестивала.“ - каза директорът на фестивала „В Двореца“ Цанко Василев.