15 години Лайънс движение в Добрич

За този период са проведени 30 благотворителни бала, на които са присъствали над 6000 гости и са събрани над 350 000 лева.

15 години Лайънс движение в Добрич

Организацията на лъвовете е създадена през 1917 година в САЩ, като единствената й цел е хуманитарна помощ. Дефинирано е съдържанието на името LIONS (Liberty - свобода, Intelligence  - интелигентност, Our Nation Safety – сигурност на нашата нация). 4 години по-късно организацията става международна и до днес печели милиони привърженици за каузата "Ние служим".

Първите два Лайънс клуба в България - в градовете Карлово и София, се създават през 1992 г.



Добричкият е учреден през 1999 г. и чартиран на 7 април следващата година. Кръстници на добричката организация са Лайънс клубът от германския град Швалмщадт и Лайънс клуб - Русе.

Като част от Международното Лайънс движение основната цел и на българските клубове е да работят в полза на обществото и на нуждаещите се. Основните програми са превенцията и борбата с очните заболявания, глухотата, диабета, наркоманията, развитието на културата, работата с младите хора и международният младежки обмен, международното сътрудничество и разбирателство, запазването на мира и опазването на околната среда. Социалното подпомагане съставлява голяма част от програмите на движението.

Лайънс клуб - Добрич е инициатор на десетки дарителски актове на хора в неравностойно положение и културни прояви, мероприятия за превенция на зависимостите и болести на съвременния свят, динамични проекти за профилактика на детското зрение и гръбначните изкривявания, които обхващат всички деца в областта, работи за опазването на околната среда и устойчиво развитие на географския регион в който служи – Добрич.

Клубът и негови членове са носители на множество награди на “LIONS INTERNATIONAL” и Дистрикт 130, сред които и най-престижното „Клуб на годината” за България, показателни за усърдния труд, с който са завоювани.

Първият избран президент на Лайънс клуб - Добрич е Жельо Желев. Следват Моника Койчева, Георги Гецов, Боряна Станчева, д-р Стефан Стефанов, Радослав Петков, Димитър Димитров, Ванко Иванов, Атанас Атанасов и настоящият Костадин Батанов.

Над 350 хиляди лева са събраните средства от благотворителни инициативи от Лайънс клуб - Добрич през петнадесетте години от създаването му. Основната част от тях се използват за финансиране на здравните проекти на организацията. Най-големият до момента проект – за профилактика на детското зрение в област Добрич е съфинансиран в начален етап с 25 000 лева от фондацията на Лайънс интернешънъл за закупуване на специална мобилна техника за очен скрийнинг на деца. В продължение на 7 години вече се извършват безплатни очни прегледи на децата от добричка област. От началото на настоящата учебна година са прегледани 645 деца. Тази пролет ще се преглеждат 6-годишните от предучилищните групи. Средствата за всяко прегледано дете се осигуряват от Лайънс Добрич.

Около 50 000 лева е раздал клубът за стипендии на деца в неравностойно положение, еднократни помощи за културни дейци и общественици, прегледи и операции на зрението на социално слаби добричлии през 15-годишното си съществуване.

През 2012/13 година стартира новият ни проект за профилактика на гръбначните изкривявания на децата от първи до трети клас. Те се осъществяват с Диагностично консултативен център 2. Досега са прегледани 1035 деца от 4 училища.

По съвместна инициатива на пастпрезидента Радослав Петков и концесионера на спортен комплекс "Русалка" Йордан Андреев в момента 31 деца от ОУ „Христо Ботев” с гръбначни изкривявания са включени в рехабилитационни занимания по плуване в басейн "Русалка".

С лични дарения на членовете на Лайънс клуб - Добрич, в центъра на града бе изградена чешма, в дар на местните жители и гости. Тя се превърна в притегателно място не само за разхлада в топлите дни, но и център на много от проявите на Лайънс клуб, като съвместното отбелязване на Деня на белия бастун с клубовете на слепите и сляпо-глухите в Добрич.

Лайънс клуб - Добрич ще отбележи своята 15 годишнина с бал в КК Албена на 26 април, събота. Поканени и потвърдили присъствие са над 250 гости. Сред тях, подобно на първия бал през 1999 година, са кметовете на Добрич и Варна. Ще присъстват кръстниците на клуба от Германия и делегации от всички близки Лайънс клубове, Ротари клубове и други неправителствени организации. За доброто настроение на гостите ще се погрижат Орлин Горанов, ансамбъл Добруджа и много други.

Под режисурата на Веселин Василев - един от 19-те основатели на Лайънс клуб - Добрич през 1999 година, е създаден първият за България пълнометражен документален филм, посветен на организацията. Използвани са над 40 часа архивни видеоматериали, за да се създаде филм, показващ 15-годишната история на клуба в Добрич.