Ваят скулптура на Моката в родния му Добрич (видео и снимки)

Инициативата за изграждане на скулптура на първия български медалист от oлимпийски игри е на група добричлии, обединени в Сдружение "Бяло – Зелено – Червено".

Ваят скулптура на Моката в родния му Добрич (видео и снимки)

Борис Георгиев - Моката е български боксьор, роден през 1929 година в Добрич. Той печели първия медал за България на Олимпийски игри - в категория до 75 кг. на игрите в Хелзинки през 1952 г. Моката губи на полуфинал с дисквалификация в третия рунд от Флойд Патерсън, който в следващите години става двукратен Световен шампион за професионалисти в тежка категория.



Борис Георгиев започва да тренира бокс през 1945 г. В периода от 1950 до 1957 г. е републикански шампион на България. През 1955 г. добричлията става носител на купа Странджа. Легендата на българския бокс е участник на три европейски първенства - във Варшава през 1953 г., в Западен Берлин през 1955 г. и в Прага през 1957 г. Участва на Летните олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г. и на тези в Мелбърн през 1956 г.

През 1996 година Борис Георгиев е удостоен със званието "Почетен гражданин на Добрич". Моката е един от хората, през които преминава олимпийският огън по пътя си към Атина за игрите през 2004 г. През 2010 г. добричлията получава орден "Стара планина" - първа степен от Президента на Република България.

Идейният проект за скулптурата на Моката вече е готов. Желанието на Сдружение "Бяло – Зелено – Червено" е монументът да се издига в градския парк на Добрич. Планирано е той да бъде в по-големи размери от реалната фигура на боксьора. Представители на Сдружение "Бяло – Зелено – Червено" са посетили Борис Георгиев в София и са го уведомили за идеята си, която много се е понравила на Моката.

Целите на инициативата са увековечаване на първия олимпийски медалист на България, утвърждаване на олимпийските спортни традиции на Добрич, повишаване мотивацията и морала на спортистите, децата и младежта в нашия град.

Моката

Моката

Моката

Моката

Моката