Добрич се включи в националния протест за връщането на Меган в България

Днес британският съд разглежда делото за осиновяване на българчето с двойно гражданство. Протести са организирани в 20 града в България и Великобритания.

Добрич се включи в националния протест за връщането на Меган в България

Пред областна управа в Добрич се събраха близки и познати на семейството на Елисавета Попова, която се бори за 2-годишната си дъщеря Меган. Припомняме, че по обвинение на бащата – англичанин в педофилия, британските власти отнеха детето от майка му м.г. и го настаниха в приемно семейство. Група в социалната мрежа "Да помогнем на Меган да се върне при майка си" даде широка публичност на случая и организира редица мероприятия в защита на правата на българката.





Сред протестиращите днес бяха сестрата на Ели – Габриела и баща й – Ганчо Попов. И двамата са категорични, че имат всички условия за отглеждане на Меган. Фамилията живее в Тервел, като главата на семейството е земеделски производител, а съпругата му Мария – юрист, но се занимава с търговия.  В момента тя е в Англия, за да подкрепя дъщеря си в неравната битка с британското правосъдие.


В свое становище по случая, Сдружение "Национална мрежа на родителите" окачествява действията на британския съд като случай на покровителстван от държавата трафик на деца, прикрит под формата на закрила на детето. Към него се присъединява и френската асоциация в защита на семействата "CEDIF". Българската държава обаче, на практика не предприе нищо – на 10-ти февруари изтече срокът, в който можеше да се присъедини като страна по делото.

Последното, което крепи родителите на Ели е надеждата и съществуващите няколко опции за обжалване на решениета на съда.