Административен съд отмени таксата за задължителната забавачка

Добричлия, в качеството си на родител на дете, посещаващо подготвителна целодневна група в детска градина в Добрич подава жалба срещу Наредбата на общината за местните такси, в частта й за детските градини.

Административен съд отмени таксата за задължителната забавачка

Според нея, родителите и настойниците на децата, посещаващи подготвителните групи в ЦДГ, заплащат такса за отглеждането и възпитанието на децата в размер на 29,47 лева, но ако през ваканционните месеци остават в детската градина, заплащат месечна такса за този период в размер на 52,63 лева. Според съда, липсват мотиви при приемането на оспорените разпоредби в наредбата от Общински съвет. Юристът, представляващ общината твърди, че средствата са за храна, но твърдението е недоказано.

Освен това, с решение на Министерски съвет е определен разходен стандарт за дете от подготвителна целодневна група в детска градина  и обединено детско заведение в размер на 1 760 лв. и в размер на 928 лв. за дете от подготвителна полудневна група в детска градина, обединено детско заведение или училище. С решението са определени и добавки за подпомагане храненето на децата от подготвителните групи в размер на 72 лв. и в размер на 520 лв. за децата от подготвителните групи в училищата.

Съдебният състав намира, че разпоредбата на чл.30, ал.5 от Наредбата  противоречи на нормите на Закона за народната просвета и правилника за прилагането му, които предвиждат, че предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна и се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.



Родителите и настойниците на децата от подготвителните групи в детските градини, в които се осъществява задължително въведената от държавата предучилищна подготовка не следва да заплащат такса за ползване на детската градина. За тези родители и настойници това ползване не е услуга по желание, за което дължат такса, а е задължение.

Затова държавата като е направила ползването на детска градина задължително, тя е осигурила и средствата им за издръжка като делегирана от държавата дейност, финансирана през общинските бюджети, доколкото ползването на детска градина представлява единен процес на отглеждане, възпитание и обучение на децата, в който процес безусловно се включва и изхранването на децата.

По отношение на таксата за ваканционните месеци, ползването на детска градина тогава е по желание на родителите и оспорената разпоредба, но следва да бъде отменена, тъй като е приета при съществени процесуални нарушения – липса на мотиви и финансова обосновка. тази част на наредбата се връща за ново произнасяне на ОбС Добрич.

Решението може да се обжалва пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок.