4616 добруджанци са проверили здравния си статус в НАП

4616 добруджанци са посетили офиса на НАП Добрич от началото на годината, за да проверят своя здравен статус.

4616 добруджанци са проверили здравния си статус в НАП

От местната структура на агенцията напомнят на лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др., че трябва да  превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2014 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2014 г. Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица и за тази година е 16,80 лв.



От НАП Добрич напомнят също, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в офиса на НАП Добрич по постоянен адрес декларация – образец 7. Тя се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Добруджанци могат да проверят здравния си статус на гише № 4 и 13 в офиса на агенцията в Добрич, на електронната страница на НАП – nap.bg, а така също и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.