Бюджетът на Добрич за настоящата година е 45,5 млн. лв.

Той беше гласуван на заседание на ОбС днес. Общият размер на бюджета за 2014 година е 45 533 864 лева, от които 26 285 283 лева от държавни приходи и 19 248 581 лева приходи от местни дейности.

Бюджетът на Добрич за настоящата година е 45,5 млн. лв.

В началото на сесията беше гласувана програмата за капиталови разходи, чиито параметри можете да си припомните тук.



Заложените просрочени вземания от некоректни платци са над 643 000 лева, поясни зам.-кметът Иван Колев в отговор на питане на Гинка Василева – съветник от групата на БСП. През 2013 г. чрез съдия – изпълнител са издължени половин милион лева данъци, такси и наеми. Василева определи бюджета като „доста труден” в приходната му част и предложи да се оптимизират разходите, като например се изготви анализ колко би струвало миенето на улиците и почистването на тротоарите от общинската фирма „Устойчиви дейности и проекти”, вместо да се плаща на А.С.А. България. 

Атанас Атанасов от „Атака” припомни свое предложение да се снабдят сметоизвозващите коли с GPS и попита мислено ли е уличното осветление да се захранва с алтернативна енергия. В качеството си на областен координатор на КНСБ Гинка Василева постави въпрос за повишаване на заплатите на служителите в домашния социален патронаж и изрази притеснение за събираемостта на местните данъци и такси.

Кметът Детелина Николова отговори, че А.С.А са отказали предложението за проследяваща система м.г., защото средствата по договора на общината с тях не са били актуализирани 3 години. Тя обеща отново да постави този въпрос пред компанията. Николова поясни, че  в проектите за градска среда и реконструкцията на градския парк е заложено осветление със слънчева енергия.

В отговор на питане на Галина Митева от БСП защо средствата за спорт са се увеличили от 700 000 на 750 000 лв., беше отговорено, че се дължи основно на повишените изисквания за издръжката на футболния и волейболния клуб, които се изкачиха в групите, задържането на хандбалния ни отбор начело, привличането на все повече деца в детско-юношеските школи, поддържането на базата и разкриването на нови спортни клубове. Кметът заяви, че заплатите на най-онеправданите в бюджетната сфера – социалния патронаж, на този етап не могат да се повишат, но ще се търсят възможности за това.

Иван Колев съобщи, че собствените приходи на общината за 2013 г. са изпълнени на 109%. Отчетът на бюджета за м.г. ще влезе на сесия на ОбС през юни – това е само един от новите моменти, съгласно Закона за публичните финанси, на които вече се подчинява местната хазна, стана ясно още на заседанието днес.