Пак отложиха делото за грабеж над британци

За седми път Добричкият окръжен съд не можа да даде ход на наказателното дело срещу Георги Д. на 24 години, Мариян Г. на 46 години, Росен К. на 31 години, Стоян П. на 29 години и Красимир В. на 29 години. Те са обвиняеми за множество престъпления, извършени в различно съучастие - грабеж на британско семейство, 9 кражби от жилища, включително от още пет британски граждани, за противозаконно отнемане на моторно-превозно средство и за държане на оръжие.

Пак отложиха делото за грабеж над британци
Причина за отлагане на делото днес стана отсъствието на подсъдимия Мариян Г. Въпреки редовното му призоваване за днешното съдебно заседание, той не се яви пред Добричкия окръжен съд, нито е представил доказателства за основателна причина.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, посочи, че той е подсъдим за тежко умишлено престъпление и участието му в наказателното дело е задължително. По тази причина не може да бъде даден ход на процеса. Държавният обвинител поиска Мариян Г. да бъде обявен за издирване от полицията, а определената му мярка за неотклонение да бъде изменена от домашен арест в задържане под стража.

Адвокатът на подсъдимия посочи, че той за пръв път не се явява и поиска срок, в който подзащитният му да представи доказателства, какво го е възпрепятствало.

Добричкият окръжен съд не даде ход на делото, но разгледа и измени мярката за неотклонение на Мариян Г. в задържане под стража. Съдът го обяви за полицейско издирване и разпореди да се изиска от Второ РУ на ОД „Полиция” в Добрич справка за изпълнението на мярката за неотклонение домашен арест на подсъдимия.  

Съдът разгледа и молбата на подсъдимия Росен К. за изменение на мярката му за неотклонение задържане под стража и искането му за назначаване на съдебно-медицинска експертиза за установяване, дали здравословното му състояние е съвместимо с престоя му в Централния затвор в София. Съдът намери за необходимо да изиска от Централен затвор – София, и ведомствените му болнични заведения документацията по извършените прегледи и лечение на Росен К. и становище, дали се налага настаняването му в специализирано болнично заведение. Предвид необходимостта от попълване на делото за мярката му за неотклонение с доказателства, съдът отложи произнасянето си за 01.04.2011 г.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че делото срещу петимата бе отлагано два пъти, след като Росен К. не бе доведен от Затвора в София, заради заболяване.

Причини за другите отлагания на процеса бяха неявяване на адвокатите на подсъдимите Стоян П. и Красимир В., и заболяване на Стоян П.

Делото е насрочено за 01.04.2011 г.