Светът е Олимпиада: Игрите започват!

От днес светът е Олимпиада. Тази вечер в Сочи ще бъдат открити официално двадесет и вторите олимпийски игри. Те ще продължат до 23 февруари.

Светът е Олимпиада: Игрите започват!

Очаква се световната аудитория на Игрите да стигне един милиард и половина зрители. Те ще могат да се насладят на над 1,3 хиляди телевизионни часа. Всички те ще бъдат излъчени с над 450 телевизионни камери. Игрите ще бъдат показани в 200 страни. Печалбата на Международния олимпийски комитет от продажбата на телевизионните права ще бъде 1,26 милиарда долара.

На церемонията по откриването тази вечер ще присъстват 44 държавни лидери. Сред тях ще е и българският премиер Пламен Орешарски.

Сочи беше избран за домакин на Зимната олимпиада 2014 през юли 2007 г. Това е първата Олимпиада в Русия след разпадането на СССР. Съветският съюз беше домакин на летните олимпйски игри през 1980 в Москва.

Олимпийският огън беше запален на 29 септември 2013 г. в Олимпия, Гърция, а на 7 октомври от Москва започва щафетата с него, която посещава всичките 83 региона на Руската федерация и изминава 65 000 км., преди да финишира на 5 февруари 2014 г. в Сочи. Огънят достига Северния полюс, връх Елбрус, беше спуснат в езерото Байкал и дори изпратен в Космоса.

Очаква се 7 страни да направят своя дебют на зимни олимпийски игри: Доминика, Източен Тимор, Малта, Парагвай, Того, Тонга и Зимбабве.