Бум на боба, отчитат от ДЗИ, селекционерите със сериозен пробив на руския и турския пазар

Добруджанският земеделски институт е подал 19 нови разработки от всички култури в Агенцията по сортоизпитване, съобщи доц. Валентина Енчева – зам.-директор по научна дейност на ДЗИ – Ген. Тошево.

Бум на боба, отчитат от ДЗИ, селекционерите със сериозен пробив на руския и турския пазар

Акцентът е върху сухоустойчивостта, заради актуалната тема с промяната на климата. За да отговорят на предизвикателствата, селекционерите са заложили на устойчивостта на болести и неприятели. Във всички останали аспекти, пшеницата и слънчогледът са достигнали потенциала си, посочи Енчева.

В последните 1 – 2 години ДЗИ има сериозен пробив в Румъния, Молдова, Украйна и Русия с хибриди слънчоглед, които се държат прекрасно, има голям интерес към тях и вече се сеят там. С Турция са сключени първите договори за пшеница от сухоустойчивите сортове като Енола и Аглика.

Няколко френски фирми са проявили интерес към слънчоглед Албена. Предстои сортоизпитване на тяхна територия.

Изключителен бум на пазара за семена прави зрелият фасул. Тази година институтът е реализирал всички количества семена от боб, които са били в  наличност – 4,5 тона. За последните 10 години не е имало такъв интерес към фасула, като заявените количества са били за над 50 тона, съобщи директорът на ДЗИ доц. Иван Киряков. Тази култура си връща заслужено вниманието на българските производители и заради подпомагането, което ще дойде от ЕС по Схемата за обвързана подкрепа. Най-търсеният сорт фасул е Еликсир. ДЗИ е единственият институт в страната, който произвежда зрял фасул за семе. Друг търсен сорт е Фаворит – едросеменен за директна консумация.




Щандът на ДЗИ - Ген. Тошево на Борсата за семена и посадъчен материал, която се откри днес