Ледената кралица се разходи край Двореца в Балчик

Проливният дъжд, преминал в снежна буря, ниските температури и силният североизточен вятър нанесоха поражения в Ботаническата градина в Балчик, съобщават оттам. Сякаш Ледената кралица е обгърнала растенията с дъха си.

Ледената кралица се разходи край Двореца в Балчик



Проливни дъждове, а след тях рязък спад в температурите (до -7-10 °С), силен вятър, валежи от сняг и снегонавявания – това е метеорологичната обстановка в Североизточна България, която не подмина и Ботаническата градина в Балчик. Тежки обледенявания покосиха дърветата под напорите на ледения северен вятър, достигнал скорост до 20м/с. Два големи клона на дървета от вида Sophora japonica \японска акация\ са повалени от поривите му.


Студоустойчивите кактуси в градина „Разсадника” са сякаш от течно стъкло. Много от разцъфналите цветя и храсти, подмамени от продължително топлата зима, сега са напълно покрити с лед или се намират изцяло под снега.


След утихването на вятъра и спирането на снеговалежа, работници и служители на Ботаническата градина се погрижиха за обезопасяване на районите и за разчистване на падналите клони.