Половината домакинства в Добричко с интернет

54.1% от домовете в областта са свързани с глобалната мрежа. За една година те са се увеличили с 4.4%, показват данните на Териториално статистическо бюро - Добрич.

Половината домакинства в Добричко с интернет

През 2013 година в област Добрич е проведеното изследване за използването на информационно-комуникационните технологии от домакинствата. Изследването обхваща във всички държави - членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. В област Добрич са анкетирани 111 домакинства, а за страната анкетираните домакинства са 4 161 и 9 198 лица на възраст 16 - 74 години. 



През 2013 г. повече от половината домакинства - 54.1%, в област Добрич имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан растеж от 4.4 процентни пункта спрямо предходната година. Почти на всички домакинства, имащи достъп до интернет, е осигурена бърза и надеждна широколентова връзка.

В България 53.7% от домакинства имат интернет в домовете.

Запазва се тенденцията в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е регистриран лек спад от 4.1 проценти пункта в дела на тези, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2013 г. в област Добрич 44.4% от населението на възраст 16 - 74 години използва редовно интернет, т.е. сърфират в интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

Жените в областта са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с мъжете - съответно 47.0 и 41.8%.

Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 85.8% от лицата с високо образование използват редовно глобалната мрежа, при само 19.2% от лицата с основно или по-ниско образование.

През 2013 г. делът на добруджанци, използвали глобалната мрежа за взаимодействие с държавната администрация и местното самоуправление е 14.0%, като за страната този показател е 22.6%. Най-много са лицата,  получавали информация от уебсайт на публичната администрация, следван от изтеглилите официални формуляри от официална интернет страница и изпратилите попълнени формуляри. При използването на онлайн услуги от държавната администрация, жените в област Добрич са значително по-активни от мъжете - съответно 18.3 и 9.5%, съобщават от ТСБ - Добрич.