Деца изучават българските народни танци от 5-годишна възраст

Най-малките танцьори в Представителна фолклорна танцова студия Добруджа са на 5 години и половина. Общо 200 деца посещават репетиции 3 пъти седмично.

Деца изучават българските народни танци от 5-годишна възраст

Всяко дете, което желае, може да бъде записано при нас, съобщи главният художествен ръководител на ПФТС Добруджа Стоян Господинов. Нашата цел е не само подрастващите да станат прекрасни танцьори, но също така и да заобичат българското фолклорно изкуство, както и да се обогати техния мироглед в сферата на танцовия фолклор, смята Господинов. Главният художествен ръководител на Представителна фолклорна танцова студия Добруджа изрази задоволство от факта, че има сериозен интерес от страна на децата на Добрич към изучаването на хората.

В първите репетиции се залага на местното - на добруджанския фолклор и изучаване на танци именно от нашата етнографска област. След това последователно се преминава към тракийски, северняшки и шопски танци, а за накрая е оставен фолклорът от родопския и пиринския край.

На децата от ПФТС Добруджа предстоят участия на фестивали в Полша и Испания. На 20 февруари студията бе удостоена със званието „Представителен фолклорен ансамбъл на ЮНЕСКО за България”.

Младите танцьори имат много натоварена програма от началото на годината и традиционно представят своя талант на всички празнични програми в Добрич.

В репетициите на ПФТС Добруджа се включват и вече пораснали любители на българския фолклор. Най-големите танцьори в момента са на 24 години. Те са посещавали студия Добруджа дълги години като ученици и след това са продължили да танцуват там. Желаещите да останат в Представителна фолклорна танцова студия Добруджа и след бала си са освободени от заплащане на такса.


 

folk_dance_club_dobrudja_2_600