Нов сорт чушка вече е най-люта в света

Добри новини за любителите на пикантните храни: нов сорт люта чушка, носеща името Carolina Reaper, измести досегашния шампион в рекордите на Гинес.

Нов сорт чушка вече е най-люта в света

Ако сте любители на пикантните храни има много добри новини за вас. Нов сорт люта чушка, носеща името Carolina Reaper, измести досегашния шампион в рекордите на Гинес - Trinidad Moruga Scorpion.

Лютивината на чушките се измерва в единици по Scoville скалата. Чушката, спечелила първо място и носеща кодовото име HP22B, бе с лютивина, възлизаща на невероятните 1,569,300 единици по скалата Scoville. За сравнение мексиканските люти чушки халапеньо, в зависимост от сорта, се измерват между 5,000 и 8,000 Scoville единици. Това прави Carolina Reaper толкова люта, колкото е лютият спрей, използван от полицията за разпръскване на тълпи.

Човекът, отгледал този сорт чушка, Ед Кюри споделя в Асошиейтед Прес, че се интересува от лютите чушки откакто се помни и е бил решен един ден да отгледа най-лютата чушка в света.

Професорът от университета Уинтроп, чийто студенти тествали лютата чушка на Кюри споделя: „Все още не съм опитвал от неговите чушки. Страх ме е да го направя. Дори когато опитам от халапеньо е прекалено люто за мен.“

Кюри се надява да успее от хобито си и има за цел да направи успешен бизнес с отглеждането на своята рожба в бързо разрастващия се пазар за люти чушки. Според официални данни, предоставени от Американското министерство на земеделието и селското стопанство, консумацията на люти чушки сред американците се е покачила с цели 8% за последните 5 години.