От днес се приемат заявления за подпомагане на пчеларите

Документите се приемат в 28-те областни дирекции на Държавен фонд "Земеделие"

От днес се приемат заявления за подпомагане на пчеларите

Приемът на документи по мерки Б „Борба срещу вароатозата”, В „Мерки за подкрепа на извършването на физикохимичен анализ на пчелния мед” и Г „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността” на Националаната програма по пчеларство (НПП) 2014-2016 г. ще продължи до 21 януари 2014 г. Документите ще се подават в 28-те областни дирекции на ДФ „Земеделие” (ДФЗ) по постоянен адрес на физическите лица или адрес на управление на юридическите лица.



Новото за настоящата програма е, че кандидатстването продължава до последната дата на приема, а не както беше досега - до изчерпване на бюджета. Часът на подаване на документите вече няма да е водещ критерий за одобрение. Вместо това, кандидатите по мярка Г ще бъдат класирани според критериите за оценка, определени в Наредба № 9 от 19.11.2013 г. за НПП 2014-2016 г. Част от тези критерии са бъдещите бенефициенти да имат квалификация и минимум 3 години опит в областта на пчеларството, да са регистрирани като земеделски производители за повече от 1 година към датата на кандидатстване и др. Всеки критерий ще носи определен брой точки, на базата на които ще бъдат класирани заявленията.

Друга новост по пчеларската програма е, че ДФЗ ще сключи договори с одобрените кандидати по мярка Б и В. Ако бюджетът е недостатъчен, помощта ще бъде намалена с еднакъв процент за всички кандидати.

Лабораторните анализи по мярка В на НПП 2014-2016 следва да бъдат извършени в акредитирани лаборатории за извършване на физикохимичен анализ на пчелен мед. Информация за jsn можете да намерите тук: http://www.nab-bas.bg/bg/searchaccreditation.

Документите за кандидатстване са публикувани на електронната страница на ДФ „Земеделие” в раздел Селскостопански пазарни механизми/Месо и пчеларство/ Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016 г.