Митрополит Йоан: Училището трябва да е светско, но не бездуховно

Това заяви в Добрич владиката, който отслужи Света литургия за десетките миряни, събрали се в храм „Свети Георги” днес.

Митрополит Йоан: Училището трябва да е светско, но не бездуховно



По-късно той се срещна с кмета Детелина Николова в последната от опознавателните си визити в епархията, придружен от архиерейския наместник отец Стоян, варненски и добрички свещеници.



Кметът Детелина Николова посрещна Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с думите: „Вярвам, че Вашите усилия и Вашата работа ще допринесат за вярата, укрепване на надеждата, за благоденствието на добруджанци” и  му пожела много здраве , дълголетие и богоугодни дела за хората.


ПФА „Добруджа” приветства дядо Йоан с „Мило ми е мамо, в Добруджа да ида” и „Добруджанско девойче”.



Митрополитът благодари от името на патриарх Неофит и отците – сподвижници, че в благодатта на празника Рождество Христово е на посещение в Община Добрич. Той благодари и на представителния оркестър на ансамбъл Добруджа, като ги благослови и им подари осветени икони. Митрополитът припомни, че българският народ се е уповавал на песента в най-трудните си моменти, затова за нето тази музика е изключително скъпа, защото „чрез нея човек може да усети Божието присъствие където и да се намира”.


В рамките на половин час Негово Високопреосвещенство бе запознат с характеристиките на Добрич от кмета Николова.



Пред журналисти дядо владика заяви, че чрез хармонията в отношенията с общинското ръководство, църквата може да реши редица проблеми на хората. Самоубийствата на младежи и агресията в българското училище могат да се предотвратят, чрез вярата, като думите „Бог” и „християнство” не трябва  да имат само исторически смисъл за младите хора.


Според митрополит Йоан вероучението е задължително, защото „ако човек няма религиозна просвета, е много трудно да опознае вярата си.”

След срещата в кметството, Негово Високопреосвещенство се отправи към храм „Света Троица” да благослови децата от приюта към църквата.