4.2% повече за общините в Добричко от държавата през 2014 година

В бюджета за следващата година са заложени 68 792 000 лева държавна субсидия за осемте общини в областта, при 66 милиона през тази. Ръстът е в размер на 4.2%, съобщи народният представител Пламен Желязков. Общо общините в България ще получат около 2 498 000 000 лева. След няколкогодишно прекъсване, сумата за първи път се увеличава - с 83 милиона лева.

4.2% повече за общините в Добричко от държавата през 2014 година

Според депутата от Коалиция за България, основните цели на приетия Бюджет 2014 са рестартиране на икономиката и икономически растеж. През последните 4 години икономическият растеж на България е бил между 0.2 и 0.4%, а за следващата е заложено да достигне 1.8%.



Пламен Желязков обясни, че обратното начисляване на ДДС ще осигури допълнително 300 милиона лева приходи на страната, а фискалната полиция, която ще заработи на 1 януари и ще следи рисковите стоки от ЕС ще донесе 200-210 милиона лева в хазната.

Основните приоритети в разходната част на бюджета на страната за следващата година са образование, развитие на регионите и социална политика. Най-новата мярка към социалните дейности е осигуряването на 55 милиона евро за 2014 година за младежка безработица. Този проект е насочен към хора на възраст от 18 до 24 години, които 4 месеца след завършване на средното си образование не могат да започнат работа. Ще им се осигурява заетост в държавната администрация или частния сектор, като всички разходи за заплата, която ще е около 450 лева и осигуровки се поемат от държавата.

Като некоректно и популистко определи Пламен Желязков предложението на депутатите от ГЕРБ за отпускане на 300 милиона лева за водния цикъл на община град Добрич. Всички останали 7 общини в областта имат подписани договори за воден цикъл, отбеляза той. Всички общини в България могат да поискат тези средства, но те трябва да се явяват за тях на конкурентен принцип, коментира темата Пламен Желязков.