320-метрова мартеница изработиха ученици от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич

На 3 март участниците в проекта „Най-дългата мартеница” ще покажат изделията си

320-метрова мартеница изработиха ученици от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич

320-метрова мартеница изработиха учениците от Професионалната гимназия по аграрно стопанство (ПГАС) в Добрич. Тя е част от национален проект, наречен „Най-дългата мартеница”, който ще бъде представен в столицата на 3 март – националния празник на България.


 

В направата на рекордната мартеница се включват всички 320 редовни ученици на учебното заведение. Идеята за изработването на червено-белия символ е на Ученическия съвет по покана на Сдружение „Съхрани българското”, разказа Миглена Бенова, председател на Ученическия съвет в ПГАС в Добрич.

За първи път у нас се реализира подобен национален проект, в който да се включат желаещи от страната и чужбина. Дългата 320 метра мартеница от Добрич ще се обедини с преплетените бели и червени нишки на останалите участници. Най-важното за участие в проекта е било желанието и разбира се, ръчно изработените украшения, пояснява още Миглена Бенова. По повод националния празник на България – 3 март, в София ще бъде избрано място за излагане на най-дългата мартеница.

 

Целта на инициативата е да се привлече внимание към символите на нашия бит и култура и да се включат максимален брой участници в сплитането на червено-белите украшения, разказа Миглена Бенова. С мартеничките ежегодно окичваме себе си и близките си с пожелание за добро и здраве. Освен за украсата на Аграрната гимназия, учениците са се погрижили да изпратят свои изделия и на добричкото сдружение „Свети Мина”, за да подкрепят деца в неравностойно положение.