Работодатели бавят заплати по 18 месеца

Дирекция „Инспекция по труда” Добрич се е разпоредила да бъдат изплатени до Нова година, а след това дири административно-наказателна отговорност от фирмите. Всеки служител или работник може да си търси парите чрез съда.

Работодатели бавят заплати по 18 месеца

1271 проверки са извършили специалистите от Инспекцията по труда в Добрич от началото на годината досега. Проверени са повече от 900 предприятия, обхващащи 60 икономически дейности. 31,3% от тях са нови фирми, които инспекторите посещават за първи път и тези проверки бележат ръст от 10% спрямо м.г., съобщи директорът на инспекцията в Добрич Младен Мартинов. Констатираните нарушения са 4830 или средно по 4 на проверка.



Съставени са 214 акта, като едно от основните нарушения по трудовото законодателство е забавяне на заплати. В отделни случаи възнагражденията закъсняват с по 18 месеца. Влезлите в сила наказателни постановления са 191 за 202 650 лв. След намесата на инспекцията, в 27 предприятия са изплатени заплати в размер на 329 012 лв., но остават дължими 321 521 лв., които касаят около 2000 души, заети основно в производството на облекло, търговия на едро, хотелиерство и ресторантьорство. Инспекторите са поставили срокове до края на годината за изплащане на възнагражденията, но голяма част от фирмите няма да се справят с това. Мартинов припомни, че санкциите за работодателите са от 1500 до 15000 лв. Отделно, всеки работник може да заведе иск срещу неизрядния си шеф.  

По Великденските празници тази година масово се наблюдавали нарушения по заплащането на извънреден труд. Младен Мартинов предупреди работодателите това да не се случва с почивните дни около Коледа, както и да спазват условията на работа при ниски температури.

От началото на годината има 2 смъртни случая по време на работа, но като цяло трудовите злополуки намаляват спрямо предходните години. Основните нарушения в това направление са ниското ниво на обучение по безопасност на труда, неглижиране на инструктажите, липса на съответна категория за даден вид дейност, лошо техническо състояние на транспортните и земеделски машини – липса на регистрации и технически прегледи.