Започна полицейската акция "Зима"

През изминалата зима, в периода от 1 ноември 2012 до 1 март 2013 година, в областта са настъпили 23 тежки катастрофи, 9 от тях - в град Добрич.

Започна полицейската акция "Зима"

През есенно-зимния сезон разко нарастват предпоставките за пътно-транспортни произшествия, най-вече с участието на пешеходци и велосипедисти, отбеляза на пресконференция гл. инсп. Жулиян Минев – началник на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Добрич.



От днес до 25 ноември ще се проведе традиционната акция "Зима". Пътна и охранителна полиция ще извършват засилен контрол на техническата изправност на моторните превозни средства, главно на осветителните системи на автомобилите и състоянието на гумите им. Ще се проверят също каруци, селско-стопанска техника и велосипеди. В акцията ще бъдат обхванати и пешеходците, като ще се следи за правилното им пресичане.

Съвместно с представители на общините ще се извършват огледи на пътната и уличната мрежа в населените места - изправността на уличното осветление, пътните настилки, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. От 5 до 15 ноември техническите центрове на Съюза на българските автомобилисти и Мото-пфое ще се включат в инициативата, като предоставят консултации на водачите за подготовката на колите им за движение при зимни условия, ще проверяват изправността на осветителните системи на автомобилите и ще регулират безплатно фаровете.

В периода от 1 ноември 2012 година до 1 март 2013 година в област Добрич са настъпили 23 тежки пътно-транспортни произшествия с 2 загинали (1 пешеходец и 1 шофьор) и 22  ранени. Най-често, при 10 от тези катастрофи, при инцидента е блъснат пешеходец, един от тях е починал. Основните нарушения, допуснати от водачите, които са довели до тези тежки катастрофи, са несъобразена с пътните условия скорост, отнемане предимството на пешеходец и навлизане в насрещното.