Добричкият съд задържа под стража нашенец, блъснал пешеходец в Полша

Окръжен съд – Добрич задържа под стража 36-годишния Живко Н. Хр. от село Овчарово, община Добричка във връзка с получена срещу него Европейска заповед за арест. Тя е издадена от Окръжен съд – Познан, Република Полша, за наказателно преследване за предизвикване на пътен инцидент с причинена телесна повреда и бягство от местопроизшествието.

Добричкият съд задържа под стража нашенец, блъснал пешеходец в Полша

Според Европейската заповед, Живко е разследван за това, че на 19.01.2012 г. около 19,37 ч. на околийски път в населено място Михожево, община Кушлин, Великополско войводство, при управление на лек автомобил „Фолксваген Пасат Комби”, е блъснал пешеходец, който получил фрактура на левия пищял, а нашенецът избягал от местопроизшествието. 



Полските съдебни власти уточняват, че Живко е пътувал на прав участък от пътя, но не го е наблюдавал по подходящ начин, а гледал мобилен телефон. В резултат на това, колата се озовала в лявата част на платното. С дясната част на автомобила е ударил правилно движещ се по лявата част на пътя в посока на Кръйстианово пешеходец. Обвиняемият не оказал помощ на потърпевшия.

След получен сигнал за издирването му, той е бил задържан на 01.11.2013 г. от служители на Второ  РУ „Полиция” – Добрич.

Окръжен съд – Добрич установи, че деянието, за което е търсен 36-годишният е наказуемо по законите на двете страни. Полският Наказателен кодекс предвижда за него до 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, а българският – наказание до 5 години лишаване от свобода. Съдът не намери към този момент абсолютни основания за отказ на Европейската заповед за арест. Съдебният състав посочи, че в това дело е необходимо да прецени каква мярка за неотклонение следва да бъде взета спрямо Живко, за да се осигури явяването му в производството за разглеждане на искането за неговото предаване на полските съдебни власти. Предвид факта, че той се е укрил в качеството си на обвиняем по дело на прокуратурата в Познан, като е напуснал пределите на Полша и се е наложило да бъде издирван, съдът прие за реална опасността 36-годишният да се укрие отново и му наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 3-дневен срок. Окръжен съд – Добрич ще разгледа на 08.11.2013 г. искането за предаване на Живко на полските власти.