30 000 дка от ДПФ ще се разиграят на търг в Добричка област

От 1 март стартира кампанията по подаване на заявления за подпомагане на площ.

30 000 дка от ДПФ ще се разиграят на търг в Добричка област

Над 30 хиляди дка от Държавния поземлен фонд ще пусне на търг през тази година ОД „Земеделие”. Целта е земите да се вземат под наем или аренда за по-голям период от време, заяви директорът на земеделската служба Стилиян Митев. Няма парцели в Добричка област, към които да няма интерес, дори напротив – дори интересът е твърде голям, подчерта още г-н Митев. Постигнатата и изплатена цена за декар държавна земя на проведените търгове е 83 лв./дка.

Две кампании, които касаят земеделските производители, се застъпват през месец март. Едната е пререгистрация на фермерите, която тече от 1 януари и ще приключи до 25 март. Стилиян Митев предупреди, че стопаните, които пропуснат срока, ще изгубят правата си като земеделски производители. Втората кампания, която стартира от 1 март и ще продължи до 9 юни, е подаване на заявления за подпомагане на площ. Според директора на областната дирекция в Добрич се очаква тежка кампания заради броя на стопанствата и обема на земята, която се обработва. Именно заради това в помощ на производителите ще бъдат 32-ма служители на дирекцията, които ще подпомагат фермерите при подаването на документи

3, 400-3,500 млн. дка е размерът на обработваемите площи в Добричка област. Те представляват 7% от  обработваемите декари в цялата страна. През есента в Добруджа са засети малко над 1,200 дка с житни култури и близо 320 хиляди дка с рапица. В момента в областта върви кампанията по торене на посевите и подготовка за пролетната сеитба на царевица и слънчоглед.