Половинчато решение взе ОбС Добрич за местен омбудсман

Предложението беше внесено от Милко Пенчев, общински съветник от МК „Граждани в повече”

Половинчато решение взе ОбС Добрич за местен омбудсман

Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е независим орган и в своята дейност се подчинява на Конституцията и законите в България.



Институцията местен омбудсман е въведена у нас едва в началото на 2000 година. Чрез местния омбудсман се осигурява участие на гражданите в местното самоуправление, се казва в мотивите на Милко Пенчев. Основните принципи, на които се подчинява, са бързина, доверие, достъпност на гражданите.

Местният омбудсман се избира от Общинския съвет, където се гласуват и правила за работата му. С Решение №31-21 от 05 юли 2005 г. на Общински съвет Добрич е приет Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на град Добрич. Процедурата по избор на местен обществен посредник до момента не е стартирала. С този правилник са регламентирани основните принципи в дейността на обществения посредник, реда за избор и мандат, правомощия, отчетност и отговорност.

Пенчев предложи на предстоящото бюджетно планиране за 2014 година, да бъдат включени средства за финансовото обезпечаване дейността на местния обществен посредник, както и Общинският съвет да насрочи конкурс за избор на местен омбудсман.

В тази връзка се налага актуализиране на приетия Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Община Добрич. Той трябва да включва всички изменения, настъпили по нормативната уредба и възникналите допълнителни потребности.

Второто предложение на Пенчев в тази докладна беше да бъде създадена временна комисия, която да проведе конкурс за избор на местен омбудсман.

ОбС днес гласува положително за актуализацията на Правилника за дейността на омбудсмана, но отрицателно за създаването на временна комисия за избор на обществения посредник, въпреки че второто бе прегласувано.

Милко Пенчев съобщи за Добрич Онлайн, че ще се постарае да актуализира правилника за следващата сесия на ОбС. В новата докладна вероятно ще бъде преразгледано и предложението за финансиране на институцията, а именно: омбудсман без портфейл.