Административно наказание за укрит ДДС

Окръжен съд – Добрич разгледа предложение на Окръжна прокуратура за налагане на административно наказание на 53-годишната Димитричка Н. П. от Добрич.

Административно наказание за укрит ДДС

Държавното обвинение иска тя да бъде санкционирана за това, че е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 7001,83 лв. До приключване на досъдебното производство, задължението е било внесено в бюджета, заедно с лихвите.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич посочи, че за стореното от Димитричка законът визира наказание лишаване от свобода до 2 години и глоба до 500 лв. Предвид наличието на многобройни смекчаващи обстоятелства, Наказателният кодекс допуска подсъдимият да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание. Като смекчаващи отговорността на 53-годишната, държавният обвинител посочи чистото й съдебно минало, фактът, че е била освобождавана от наказателна отговорност преди извършване на деянието и че причинените имуществени вреди са възстановени.

Според прокурорското постановление основната дейност на фирмата на Димитричка била обществено хранене. Заведението предлагало през деня столово хранене, а вечер работело като ресторант с бар.

През периода февруари 2008 г. – януари 2009 г. е била направена ревизия на дружеството, която завършила с Ревизионен акт за внасяне на данък по ЗДДС и по ЗКПО.

Разследването е констатирало, че при столовото хранене клиентите сами са избирали готовата храна и са заплащали цената на каса. Самото маркиране се осъществявало, чрез компютър с принтер и устройство за касови бележки, които те получавали.

При вечерното хранене и бара е била инсталирана отделна компютърна програма с две печатащи устройства, едното от които фискално. Данъчните служители открили, че инсталираният апарат бил свързан с компютър и два нефискални принтера. Били открити също 117 ръчно изписани сметки на сервитьорите с прикачен отчет от нефискален принтер, по които те се отчитали.



От офиса били иззети счетоводни документи и четири компютърни системи. Назначените в хода на разследването две програмно-технически експертизи по отношение на съдържащата се информация за реалните продажби в компютъра – сървър, установили, че не може да бъде направена такава разпечатка.

Изготвената съдебно-счетоводна експертиза е съпоставила свалените данни от иззетата компютърна система и касовите книги, а също данните от счетоводните документи. Вещото лице е констатирало различие между регистрираните продажби във фискалното устройство и реализираните печалби по справката за реализираните приходи от иззетата компютърна система. Тези разминавания са били потвърдени от събраните свидетелски показания на служители във фирмата.

Съдът ще се произнесе по прокурорското постановление в законния 30-дневен срок.