Окръжен съд – Добрич потвърди присъдите на петима, извършили кражба на тръба

Окръжен съд – Добрич потвърди изцяло осъдителна присъда на Районен съд – Каварна спрямо 5 лица. 31-годишният Пламен Ел. Иванов, 33-годишният Детелин Д. Георгиев, 42-годишният Гавраил Ц. Димитров, 22-годишният Тодор Р. Ташев и 52-годишният Георги Ст. Ташев са признати за виновни в това, че са отнели метална тръба на стойност 120 лв., собственост на „Напоителни системи” ЕАД – София.

Окръжен съд – Добрич потвърди присъдите на петима, извършили кражба на тръба

На 11 юли Районен съд – Каварна е наложил на всеки от осъдените наказание лишаване от свобода за срок от 1 година, което трябва да изтърпят ефективно при строг режим в затвор от затворен тип. Съдът е постановил Пламен Иванов да изтърпи отделно наложеното му с одобрено от Районен съд – Балчик споразумение наказание 1 година лишаване от свобода. Съдът е групирал наказанието на Тодор Ташев с три други, наложени му преди това. Определено е той да изтърпи най-тежкото от тях – 8 месеца лишаване от свобода при строг режим, отделно от това по настоящата присъда. Георги Ташев е осъден да изтърпи отделно наложено му с присъда на Районен съд – Каварна от 2012 г. наказание 3 месеца лишаване от свобода. Първоинстанционният съд е постановил Гавраил Димитров отделно да изтърпи наказание 1 година и 9 месеца лишаване от свобода при строг режим, наложено му от Окръжен съд – Варна.



Недоволни от присъдата петимата я обжалваха пред Окръжен съд – Добрич, като твърдят, че е необоснована и незаконосъобразна. В съдебно заседание на въззивния съд те изтъкнаха, че тръбата е била изровена от боклука, реалната й цена като старо желязо е 50 лв. и не се използва по предназначението й. Защитниците им намират, че деянието е малозначително и не е обществено опасно. Подзащитните им нямали умисъл за кражба, защото се прехранвали чрез предване на метални предмети от старо желязо. Те искат да бъдат оправдани или да се намалят наказанията им.

Окръжен съд – Добрич не установи нарушения на процесуалните правила, водещи до отмяна на първоинстанционния съдебен акт.

На 16 февруари около 9 – 10 ч. петимата подсъдими с лек автомобил Форд Мондео, собственост на роднина на единия от тях, стигнали до североизточните покрайнини на град Шабла. Те се занимавали с търсене на старо желязо, което след това предавали и така изкарвали средства за препитанието си. По тази причина те носели металотърсач, собственост на Георги Ташев, а също кирка, мотика и права лопата. Първоначално изровили от земята тенджера, винкел и амортисьор. Придвижили се до сондажен кладенец на помпена стнация Тюленово-1. Той не бил в експоатация и сградата му била полуразрушена. От него до близка шахта с преливник имало положена в земята метална тръба с дължина 8,55 метра и свързана за сондажния кладенец до помпената станция. Те са собственост на Напоителни системи ЕАД, но заедно с други съоръжения били предоставени за ползване от сдружение за напояване. След като изкарали тръбата, подсъдимите поставили в нея арматурно желязо, което промушили през фланеца в единиця й край и я завързали за теглича на автомобила. По този начин искали да я придвижат до пункта за предаване на старо желязо. Служител на реда видял закачената за колата тръба и разпитал петимата, откъде са я взели. Те му показали и обяснили, че не са искали разрешение от никого.

Решението на Окръжен съд – Добрич е окончателно.