Времето през следващите дни

През следващото денонощие времето ще се задържи сравнително топло, влажно, на места в низините в предобедните часове с мъгли, от които е възможно слабо да преръмява. Облачността ще е значителна, след обяд от северозапад ще се вплътнява и от запад ще завали, като през нощта ще превалява предимно в западната половина от страната, ще има и гръмотевична дейност.

Времето през следващите дни

Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи Агенция "Фокус". През деня вятърът ще е слаб от изток, вечерта ориентирайки се от северозапад, в Дунавската равнина ще се усили и с него ще започне да прониква студен въздух. Все още без съществена промяна на температурите, сутринта между 9° и 14°, максимални за деня между 17° и 22°, в крайните южни райони до 24°.



По Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са 16°-18°. Вълнението ще е слабо, около 2 бала.

Постепенно през деня облачността ще се вплътни и снижи, обхващайки билните части. След обяд над планините в западната половина от страната ще завали, а през нощта срещу четвъртък и на изток. Ще има и гръмотевична дейност. През по-голямата част от деня вятърът ще е умерен от югозапад, но привечер над Западна Стара планина, Витоша, Рила и Пирин ще стане от северозапад-север, ще се усили, започвайки да нахлува студен въздух. Все още със сравнително високи дневни температури, на 1200 м.н.в до 16°, на 2000 около 9°, понижавайки се чувствително през следващия ден.

В четвъртък с умерен и силен вятър от северозапад-север ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи, на места, главно в Предбалкана и източните райони, интензивни. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 11° и 16°.

В петък преди обяд все още в Източна България ще превалява дъжд, но в процес на спиране. Ще остане ветровито. От запад облачността бързо ще се разкъсва и намалява и над Западна България ще бъде предимно слънчево. Минималните температури ще са малко по-ниски, а дневните с градус-два по-високи.

В събота и над източните райони облачността ще намалее и времето над цялата страна ще бъде предимно слънчево. Вятърът навсякъде ще отслабне и ще бъде малко по-топло.