468 птици от 34 вида наблюдаваха в Балчик

468 птици от 34 вида бяха наблюдавани по време на експедицията в Ботаническа градина – Балчик.

468 птици от 34 вида наблюдаваха в Балчик



Експедицията бе организирана от  Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с Университетска ботаническа градина – Балчик в рамките на Европейските дни на птиците.

Фокусът на събитието бе върху наблюдението на мигриращите птици на територията на градината и имаше за цел да събере данни за видовия състав и числеността им.

Интересно орнитологично наблюдение бе късната интензивна миграция на пчелояди, което според експерти се дължи на необичайното застудяване от началото на предходната седмица.

Със своето местоположение и разнообразие от растителни видове ботаническата градина е едно от важните места в България за почивка на хиляди пойни птици в периода на миграция.

Данните за наблюдаваните птици по време на експедицията са изпратени на Словашкото орнитологично дружество, което е международен координатор на дните през 2013 г. Европейските дни на птиците се провеждат през първите почивни дни (събота и неделя) на октомври от 1993 г. Те са обща инициатива на природозащитните организации, членове на BirdLife International – най-голямата световна организация за защита на природата и птиците. Тази година в инициативата се включиха над 30 страни от Европа и Азия, сред които и бе България.