Отчетът на електромерите вече ще се извършва от служители на Енерго-Про, а не от подизпълнители

В края на септември електроразпределителната компания стартира мащабен проект за промяна на начина на отчитане на електромерите. Проектът е в резултат на задълбочени вътрешни анализи на ефективността на досегашния начин на отчет, както и проучване на възможностите за намаляване на загубите на електроенергия чрез внедряване на съвременни технологии.

Отчетът на електромерите вече ще се извършва от служители на Енерго-Про, а не от подизпълнители

До момента отчитането на електромерите се извършваше от фирма подизпълнител. От края на месец септември тази практика ще бъде преустановена и отчетът ще се извършва от обучени специалисти на Енерго-Про. Освен че ще записват показанията на електромерите, в което се ограничаваше работата на отчетниците досега, технически квалифицираните служители на дружеството вече ще могат да вземат отношение по конкретен проблем, посочен от клиента, който е в техните компетенции, съобщават от компанията.



Паралелно с реорганизацията на процеса по отчитане на електромерите, Енерго-Про въвежда и балансово мерене на електроенергията. Това е технически способ за проследяване на количествата електроенергия, които се доставят в даден трафопост и след това се разпределят към клиентите, които се захранват от него. Системата за балансово мерене предоставя възможност за локализиране на местата, където са налице загуби на електроенергия и съответно могат да се предприемат конкретни мерки. За да се осъществи балансово мерене е необходимо клиентите, които се захранват от даден трафопост, да бъдат отчитани на една и съща дата с него. Именно това налага промяна в организацията на районите на отчет и оптимизация на маршрутите, по които се движат отчетниците.

Целта на проекта е да се подобри ефективността и качеството на отчета, което неминуемо рефлектира върху цялостното обслужване на клиентите. Проектът ще допринесе за подобряване на дейностите по обработване на данни и осъществяване на ефективен контрол както върху отчета, така и върху състоянието на електромера и електромерното табло. В допълнение липсата на посредник в тази дейност ще даде още една възможност на компанията за директен контакт с клиентите и по-ефективна комуникация.

Вследствие на промяната в процеса по отчитане на електроенергията, за част от клиентите на Енерго-Про ще се промени датата на отчет. Неслучайно промяната се прави сега, тъй като традиционно периодът септември и началото на октомври се характеризира с най-ниска консумация на електроенергия и съответно ефектът от промяната на срока на отчет върху сметките на клиентите би бил най-малък. През този преходен месец е възможно отделни клиенти да имат по-дълъг или по-кратък от стандартния период на отчитане.

Изключително важно е клиентите да обърнат специално внимание на периода, който обхваща сметката им за електроенергия през месец октомври, която ще платят през ноември.

При клиентите, за които отчетният период ще бъде по-кратък от обичайното, се очакват по-малки сметки, тъй като те ще включват консумацията през по-малък брой дни. Следващият отчетен период ще бъде стандартен и следващата сметка ще обхваща около 30 дни.

За друга част от клиентите, отчетният период през първия месец на стартиране на проекта ще бъде по-дълъг. За да не доведе тази реорганизация до неудобство за тях и за да не окаже влияние върху процеса на планиране на разходите за електроенергия, компанията е предвидила възможност за разсрочване на задължението. Всеки клиент, който среща затруднения при плащането на тази сметка, би могъл да подаде искане за разсрочване в най-близкия център за обслужване на клиенти.

Сроковете за плащане на клиентите няма да се променят и остават както и досега. Например, ако даден клиент е с падеж на плащане 10-то число на месеца, той ще продължи да плаща своето задължение до 10-то число.

Подробна информация за индивидуалната си дата на отчет, както и за целия процес по промяна на отчитането, клиентите могат да получат от интернет страницата на компанията, на телефон 0700 161 61, на service@energo-pro.bg, както и в центровете за обслужване на клиенти.