Съдят лихвар от Рогачево

Окръжен съд – Добрич изслуша изготвената по наказателното делото срещу 51-годишния Стоян Ст. М. от село Рогачево, община Балчик, съдебно-счетоводна експертиза.

Съдят лихвар от Рогачево

Той е подсъдим по обвинение на Окръжна прокуратура – Добрич за това, че през периода 2004 – 2009 г. в Балчик, Враца и Добрич без съответно разрешение, издадено от Централната банка по Закона за банките и от БНБ по Закона за кредитните институции, е извършвал по занятие банкови сделки по двата закона, за които се изисква такова разрешение, като предоставял парични заеми срещу лихва и от тази си дейност е получил значителен неправомерен доход - общо за периода в размер на 64 271,43 лв.

В началото на съдебното заседание днес адвокатът на Стоян заяви, че се отказва от защитата му, поради различия в защитната линия. Подзащитният му потвърди, че имат разногласия и по тази причини оттегля дадените пълномощия. Подсъдимият поиска да бъде даден ход на делото като заяви, че ще се защитава сам.

По негово искане съдът отложи разпита на вещото лице, изготвило съдебно-счетоводна експертиза по делото. Стоян обясни, че в представеното заключение има неточности, а той се нуждае от време, за да подготви въпросите си и да представи доказателства по тях. Съдебният състав го задължи да формулира за следващото съдебно заседание конкретни въпроси към вещото лице.

Окръжен съд – Добрич разпита още четирима свидетели по делото и разпореди да бъде принудително доведен неявил се днес редовно призован свидетел. Ще бъдат изпратени призовки и на други 12 нередовно призовани за днес свидетели.

Процесът ще продължи на 7 ноември.