Съдят двама за кражба на 22 000 британски лири от дома на шефа им

Районен съд – Балчик ще разгледа утре наказателно дело срещу 26-годишните Е. Ал. Ж. от село Гурково и К. Н. К. от Балчик.

Съдят двама за кражба на 22 000 британски лири от дома на шефа им

Районна прокуратура – Балчик е повдигнала срещу тях обвинение за това, че на 24.07.2012 г. в с. Гурково са отнели 22 000 британски лири на стойност 55 270,82 лв., от владението на варненец. В обвинителният акт е посочено, че пострадалият е развивал дейност като производител на земеделска продукция на територията на Гурково. Той притежавал къща с дворно място в селото. За производствения процес наемал работници, сред които през лятната жътвена кампания на 2012 г. били двамата подсъдими.
Един ден през юли Е. Ж. решил да влезе в къщата на бизнесмена, за да я разгледа. Слязъл в мазата и в килер там намерил скрити торби с пари. Отворил една и видял британска валута.

След няколко дни – на 24.07.2012 г. той се срещнал със свой познат – К. К., който по това време живеел при леля си в Гурково. Двамата си поговорили и употребили алкохол, като Е. Ж. уговорил другия да направят „голям удар” и откраднат пари от работодателя си. Е. Ж. се обадил на бизнесмена, за да разбере дали е в къщата в Гурково. Като станало ясно, че не е там, двамата тръгнали към дома му. Около полунощ те стигнали оградата на имота и Е. Ж. влязъл вътре, а К. К. останал навън. Първият отворил входната врата с ключ, който стоял под саксия навън. Той разбил вратата на килера и взел торбата с британските лири, а другите пари оставил. Двамата отишли до горичка с борове и там си разделили валутата. Всеки от тях взел по 11 000 паунда в копюри по 20 и 50 паунда. Подсъдимите заровили парите на различно място. Е. Ж. се обадил по телефона на свой приятел от Балчик и му обяснил, че има пари и иска да дойде, да ги вземе от Гурково. Свидетелят пристигнал с лек автомобил „Алфа Ромео”, заедно със свой познат. При срещата им Е. Ж. се похвалил, че заедно с К. К. са откраднали голяма сума пари от къщата на бизнесмена и ги заровили. К. К. се присъединил към тях и се разбрали да обменят валутата в обменни бюра извън Балчик. Двамата подсъдими преспали в дома на свидетеля в Балчик. Там те срещнали други познати на свидетеля и К. К. помолил един от тях да му обмени 2 000 паунда в Добрич срещу комисионна за услугата. По подобен начин възложили на други лица за обменят пари в Добрич, Варна, Бяла и Созопол.

Така за времето от извършената на 24.07.2012 г. кражба до края на годината, Е. Ж. и К. К. изхарчили парите.