Министър Мариана Георгиева открива в Албена Световното първенство по бокс за момичета и девойки

Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева ще открие на 22 септември, неделя, от 18,30 часа в спортна зала „Албена” в едноименния курортен комплекс Световното първенство по бокс за момичета /15-16 години/ и девойки /17-18 години/.

Министър Мариана Георгиева открива в Албена Световното първенство по бокс за момичета и девойки

От 22 до 29 септември България за първи път ще приеме шампионат от такъв висок ранг. 310 състезателки от 32 държави са потвърдили участието си в него. Страната ни ще бъде представена от 12 момичета и девойки.



Домакинството на България на такъв шампионат от висока класа показва, че позициите на родния бокс са стабилни в европейски и световен мащаб. Позицията на МОК за развитието на женския бокс ясно показва, какво трябва да се направи и у нас по тази тема. Тези момичета и девойки, които ще се качат на ринга в Албена, са бъдещите участнички на олимпийския ринг в Рио де Женейро - каза министър Мариана Георгиева. – Убедена съм, че представянето на нашите състезателки ще бъде показател за нивото на женския бокс в България. Международната федерация по бокс отделя също толкова голямо внимание на развитието на дамското направление и ние няма как да сме встрани от този процес.”

Министър Георгиева е почетен патрон на състезанието. Официален гост ще бъде и президентът на Международната боксова асоциация /AIBA/ д-р Чинг-Куо Ву, благодарение на който боксът за жени намери място в олимпийската програма за Игрите в Лондон през 2012 г.