Вдигат паметник на Георги Минчев до този на Дио в Каварна

След паметника на Рони Джеймс Дио там ще бъде изграден и такъв на Георги Минчев.
За реализирането на идеята е организиран и инициативен комитет, в който участват Кирил Маричков, Петър Гюзелев, Георги Марков от "Щурците", Ивайло Крайчовски, Васко Кръпката, Милена и Звезди от "Ахат", представители на групите "Сънрайз", "Монолит", "Уикеда", "Блус трафик" и много други.

Снимка: БГНЕС

Вдигат паметник на Георги Минчев до този на Дио в Каварна

Паметникът представя Георги Минчев, седнал на камък с китара в ръка, и ще бъде изграден в естествен ръст. Автор отново е Красимир Кръстев -Ломски, който създаде паметника на Дио в "столицата на рока". Монументът трябва да бъде изграден до края на лятото.

 

Средствата за издигането на паметник на Георги Минчев се събират изцяло чрез дарения. За целта ще бъде създаден сайт - "Гошо е с нас". Там ще бъде публикувана и банковата сметка, чрез която всеки може да помогне за изграждането на паметника. Сумата, която е необходима, е 50 000 лв. Нужните средства не са много, но от дарителската воля на всички, които ни помагат, зависи и кога сме готови, посочи Кръстев.

 

Идеята се зароди след като направихме паметника на Дио. Решихме, че е време да отдадем почит на българските рокаджии, които вече не са сред нас и които са дали много за българската рок музика и поколенията след тях, посочи кметът на Каварна Цонко Цонев. От думите му стана още ясно, че от Инициативния комитет няма да търсят помощта на Министерство на културата за издигането на паметника. Не искаме да мрънкаме и да просим пари от никого, посочиха от там и добавиха, че са били поканили представители на ведомството при откриването на статуята на Дио в Каварна миналата година. От Министерство на културата, обаче, не уважили поканата им.

 

Стана ясно още, че на името на Георги Минчев ще бъде учредена годишна ученическа стипендия за музикално творчество. Кметът на Каварна съобщи и че се планира паметникът на Георги Минчев да бъде открит с фестивал на българската рок музика, което ще бъде и поредното музикално събитие това лято в морския град.

 

Щастлив съм, че отново в българското общество и сред българските ръководители има подобно отношение към българската музика. Да почитат българските изпълнители, които правят музика - не чалга и простотии, коментира Петър Гюзелев. В действителност в България няма рокаджия, който да не подкрепя тази инициатива. Гошо направи изключително много за българската музика и той никога няма да бъде забравен, посочиха още от Инициатиния комитет. Духът на Гошо вече се деперсонализира, той се превърна в символ, който винаги ще бъде с нас, добавиха от там.