Задържаха двама силистренци за лихварство и изнудване в Тервел

Спецоперацията на силистренските антимафиоти е проведена в късния следобед вчера на територията на Тервел, Добричка област, съобщават от пресцентъра на МВР. Те започнали разследването по случая през януари тази година, когато е получена жалба от 32-годишен жител на Тервел, изнудван след просрочен кредит. В хода на работата е изяснено, че двама силистренци – М.С. (39 г.) и Я.Г. (38 г.), предоставят заеми на хора от региона срещу високи лихви, без да притежават разрешение за извършване на банкова дейност.

Задържаха двама силистренци за лихварство и изнудване в Тервел
При просрочване на вноските по кредитите, длъжниците били подлагани на изнудване и заплахи.

Вчера, след като пристигнали в Тервел, за да получат лихва по кредит, даден на 32-годишен мъж от града, М.С. и Я.Г. са задържани от антимафиотите след получаването на парите. Двамата са приведени в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа.

Единият от тях – М.С., е с повдигнато обвинение по досъдебно производство от март м.г., когато бе задържан от служители на ТЗБОП-Силистра за осъществяване на лихварска дейност и изнудване. Тогава в дома му бяха намерени и иззети множество документи, потвърждаващи престъпната дейност.

След като първоначалната му мярка за неотклонение „задържане под стража” била променена в „парична гаранция”, М.С. продължил с лихварството. Нещо повече – той започнал да оказва принуда на свидетели, за да се откажат от показанията си по воденото срещу него досъдебното производство. Документиран е случай на нанесен побой на свидетел и семейството му от М.С. и негови приближени.
Вчера в домовете на М.С. и Я.Г. е извършено претърсване. Намерени са множество доказателства, уличаващи двамата мъже в престъпна дейност – пари с неясен произход, записи на заповеди, разписки и други документи.

Разследването на случая продължава в условията на образуваното досъдебно производство. Продължава работата за изясняване и на други случаи на пострадали от незаконното лихварство.