Започна строителството на депото край Стожер

Символичната първа копка направиха Детелина Николова - кмет на Добрич и председател на сдружение "Управление на отпадъците - регион Добрич", заместник областният управител Исмет Абил и инж. Георги Станилов - упълномощен представител на обединение "Депо Добрич 2013", изпълнител на строителството.

Започна строителството на депото край Стожер

Депо Стожер



Строителството на депото край Стожер е основната дейност по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич".

Планираният период на експлоатация на депото е 30 години. То ще се ползва от всички осем общини в област Добрич и шуменската Никола Козлево. След проведена процедура по закона за обществени поръчки за изпълнител на строителството на депото бе избрано обединение "Депо Добрич 2013", с водещ партньор "Станилов" ЕООД. В обединението влизат още италианската фирма "Данеко импианти", "Пътно строителство" АД - Добрич и "Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения" - София.

Стойността на договора за строителство е 12 967 890 лева без ДДС. Срокът за изпълнение на депото край Стожер е 48 седмици.

Днес бе направена първата копка. В символичното събитие участваха Детелина Николова - кмет на водещата община по проекта и председател на сдружение "Управление на отпадъците - регион Добрич", зам. областният управител Исмет Абил и инж. Георги Станилов - упълномощен представител на обединение "Депо Добрич 2013", кметове и председатели на общински съвети от областта, общински съветници и други. В своето слово Исмет Абил се обърна към жителите на Стожер, за да ги увери, че депото ще бъде напълно безопасно за тях и ще отговаря на всички европейски изисквания.

Депо Стожер

Проектът "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич" включва още изграждането на довеждащата до депото инфраструктура и две претоварни станции - в Балчик и Тервел. Стойността на целия проект е 38 877 375 лева. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 36 933 506 лева, от който 85% - от ЕФРР и 15% - съфинансиране от държавния бюджет. 1 943 868 лева е собственото участие на деветте общини, които ще ползват регионалното депо.

Депо Стожер

Депо Стожер

Депо Стожер