Библиотеката отбелязва 97 години от Добричката епопея с изложба

Библиотеката отбелязва 97 години от Добричката епопея с изложба
Регионална библиотека „Дора Габе" отбелязва паметните за Добрич и Добруджа исторически събития по време на Първата световна война, с изложба под наслов „Героите на Добричката епопея”.

Изложбата от библиотечни документи  представя книги, периодични издания, юбилейни издания от периодичния печат, фотографии и издания, излезли непосредствено след военните събития, част от които са ценни дарения за библиотеката.

Включените в експозицията библиотечни документи разказват за действията на Трета армия в Добруджа през 1916 г. и войната на северния фронт, за водените тридневни кръвопролитни сражения за отбраната на град Добрич, в дните между 5 и 7 септември 1916 г., за епичните боеве за освобождаването на град Добрич 1916 г., останали в историята като Добричката епопея, една от победите на Българската армия по време на войната. Сред тях са книгите на ген.-лейт. Тодор Кантарджиев «Добричката епопея», издание от 20-те години на XX в. и „Варна, Баладжа, Добрич", изд. 1924 г.; „Епопеята на врачанци. Легендарния бой. Добрич, 7 септември 1916 г." на полк. Н. Кюркчиев; Историко-библиографски справочник „Добричката епопея 1916", издание на Регионален исторически музей - Добрич и Регионална библиотека «Дора Габе».

Изложбата проследява подвига и жертвоготовността на героите от Добричката епопея - загиналите войници, бележитите български пълководци като ген.-лейтенант Иван Колев, ген. Стефан Тошев, ген. Пантелей Киселов, Спасителят на Добрич - ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев и др. Представени са добруджански селища с имена на героите. Освен изследвания на видни историци и краеведи, интерес представляват и спомени на участници в паметните за добруджанци събития, честванията, посветени на епопеята.


Част от експозицията включва отразената в литературата и изкуството Добричка епопея. Посетителите могат да разгледат издания за Добричката епопея през погледа на Йордан Йовков, Антон Страшимиров, Рада Въртунинска и др., старо издание с химна на Любомир Бобевски „О, добруджански край", който се ражда спонтанно през годините на Първата световна война, отразявайки порива на добруджанци за свобода.


Особен интерес представляват и фотографиите, проследяващи част от личния живот и участието му в бойните действия през 1916 г. в Добруджа на ген.-лейтенант Иван Колев. Снимките са дарени на библиотеката от краеведа Георги Казанджиев.


Изложбата е експонирана във фоайето на първия етаж на библиотеката и може да се разгледа от 3 септември до 13 септември 2013 година.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+