3 години условно за смърт на пътя

Наказание от 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок наложи Добричкият окръжен съд на 26-годишния Петър Д. М. от Добрич. Той бе признат за виновен, за това че на 04.07.2010 г., при управление на лек автомобил „Опел Астра”, е нарушил чл. 21, ал. 1 от правилата, регламентирани в Закона за движение по пътищата - „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта – 50 километра в час в населено място” и по непредпазливост е причинил смъртта на 45-годишна жена, като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта му 1,99 на хиляда.

3 години условно за смърт на пътя
Добричкият окръжен съд оправда Петър М. по повдигнатите му обвинения, че е нарушил също чл. 5, ал. 1 т. 1: „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди”; чл. 5, ал. 2, т.3: „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да не управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол и чл. 150: „ Всяко ППС, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач”, защото няма причинна връзка между тези негови нарушения и настъпилия вредоносен резултат.

Днес Добричкият окръжен съд конституира наследниците на пострадалата – съпруга и двете й деца, като частни обвинители. Преди това те заявиха, че не желаят да предявят граждански иск.

Съдът отказа да конституира като граждански ищец собственика на „Опел Астра”, с който е извършено престъплението, защото в обвинителния акт срещу Петър М. не е повдигнато обвинение за причиняване на вредоносен резултат относно повреждането автомобила при катастрофата.

Съдът допусна предварително изслушване на Петър М. и той призна фактите и обстоятелствата посочени в обвинителния акт, но заяви, че не си спомня какво се е случило. Съдът прецени, че трябва да се изясни обективната истина и отхвърли молбата му делото да се гледа по реда на Съкратеното съдебно следствие.

В обвинителния акт е посочено, че на 03.07.2010 г. Петър М. употребил алкохол в компания. Докато се черпели свидетел по делото – Й. Кр. си пукнал главата и се наложило да го отведат в Центъра за спешна медицинска помощ. След това подсъдимият извикал свой познат – Цв. Г. да ги вземе и откара до ул. „Опълченец Димитър Ковачев”, където компанията и собственика на автомобил „Опел Астра” продължили да пият водка. На сутринта Петър М. и Й. Кр. поискали от Цв. Г. пари, за да купят от близкия магазин кафе и бира. Той им дал ключовете за колата, обяснил им къде в нея е портфейлът му и поръчал да му оставят 3 лева. Около 9 ч. на 04.07.2010 г. Петър М. и Й. Кр. слезли при колата, подсъдимия седнал на седалката на водача и я запалил. Й. Кр. присегнал да извади портмонето, но Петър М. стартирал двигателя и свидетелят излязъл от автомобила.

Петър М. привел в движение „Опел Астра”, преминал през бордюра и градинката на блока и продължил да се движи по ул. „Оп. Димитър Ковачев” в посока на кв. „Строител”. Той се движел с висока скорост – 80 – 90 км в час, когато решил да направи завой при бл. 61 на ЖК „Строител”. Под въздействие на алкохола и поради липсата на умения да управлява автомобил, не можал да вземе завоя и изгубил контрол върху автомобила. Първо се отклонил наляво, после в дясно и при това отклонение връхлетял върху намиращата се до контейнер с боклук пострадалата. Жената била излязла малко преди това, за да изхвърли боклука от прахосмукачката. Последвал удар на 45-годишната и контейнера с предната част на колата, след това тя продължила движението си, блъснала се в гараж и спряла там.

Жената е починала незабавно от разкъсване на сърцето и контузия на главния мозък.

Петър бил отведен в Центъра за спешна медицинска помощ и бил приет в неврохирургия. Химическо изследване на кръвта му е установило наличие на алкохол – 1,99 на хиляда и средна степен на алкохолно повлияване.

Петър има средно образование, не е женен, работи в строителството, не е осъждан. Той никога не е придобивал право да управлява моторно-превозно средство, по тази причина не може да бъде лишен от него.