Добрич без вода след 10 септември, ако ВиК и Енерго-Про не се разберат

Нова схема на разсрочване на задълженията за електроенергия в размер на 1,5 милиона лева поиска ВиК Добрич от Енерго-про. Въпросът бе поставен на среща между областния управител на Добрич Недко Марчев, управителя на Енерго-Про Стефан Абаджиев и зам. управителя на ВиК Иван Стойков.

Добрич без вода след 10 септември, ако ВиК и Енерго-Про не се разберат

В последните няколко дни ВиК Добрич изплати частично просрочените задължения за електроенергия, но голяма част от тях, за които е подписано споразумение, остават непогасени, съобщават от Енерго-про.



Поради невъзможността на водното дружество да изпълнява договорените срокове на текущите плащания, ръководството на ВиК Добрич отправи искане за ново разсрочване на дълга от 1.5 милиона лева отсега до края на месец януари 2014 г. Управителят на Енерго-про обясни, че ръководството на компанията ще разгледа внимателно искането на водоснабдителното дружество и към подписване ще пристъпи, само ако се увери, че зад него стоят реални бизнес и финансови параметри.

„Приемаме предложението на oбластния управител за създаване на работна група от експерти на двете дружества, която да разработи текста и условията на ново споразумение. За нас е важно да се намери работещ вариант на разсрочване, като се гарантира спазването на договорените срокове.”, заяви Стефан Абаджиев.

От началото на седмицата Енерго-Про започна поетапно изключване на захранването на обекти на ВиК Добрич, които не нарушават водоподаването на територията на областта.

Графикът на изключване е предварително съгласуван с водното дружество, а областният управител и кметът на града са информирани за мерките, преди те да бъдат предприети.

По време на срещата е отправено искане да не се изключва електрозахранването на административната сграда на ВиК Добрич, тъй като там се намира сървъра на диспечерския център, от който се управляват водните потоци. Управителят на Енерго-про се ангажира лично да проследи процеса на прекъсване, за да не се допусне изключване на сървъра. Областният управител подчерта, че изключването на сградата ще затрудни работата на водното дружество по събиране на стари задължения, които в момента са между 9 и 10 милиона, както и по събиране на вземанията от клиентите на ВиК.    

Специално внимание бе обърнато на въпроса за изключването на съоръженията на ВиК Добрич, свързани с водоснабдяването. По предварителния график е планирано след 10 септември да започне поетапно изключване на съоръжения, които осигуряват водоподаване на зони около града, а в последствие и на други, които снабдяват с вода градски райони. Трите страни се обединиха около становището, че до прекъсване, което би нарушило водоподаването, не трябва да се стига.

„Готови сме да преразгледаме планираните мерки за изключване след 10 септември, в случай че дотогава се намери решение за погасяване на дълга или приемлив вариант на разсрочване с гарантирано спазване на вноските по договорената между двете дружества схема.”, заяви Абаджиев.    

Областният управител обяви, че инициира създаването на Обществен съвет към Областна администрация, чието първо заседание се предвижда да се проведе в средата на месец септември с участието на кмета на Добрич, представители на широката общественост и различни обществени институции, неправителствени организации и медиите, като първата тема, която ще бъде разгледана,  ще бъде „Водата на Добрич”.